Gündem
03 Şub 2011 20:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:01

HİRAM ABAS SUİKASTİ TRT HABER'DE MASAYA YATIRILIYOR!

Türk istihbarat tarihinin önemli isimlerinden Hiram Abas'ın suikast dosyası, yarın akşam TRT Haber ekranlarında olacak.

Türk istihbarat tarihinin önemli isimlerinden Hiram Abas'ın suikast dosyası, yarın akşam TRT Haber ekranlarında olacak. 26 Eylül 1990 günü İstanbul Kadıköy'de otomobilinin içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas'ın hikayesi, "Faili Meçhul" programının 4 Şubat Cuma akşamı saat 23.00'te yayınlanacak bölümüyle ekranlara gelecek.

TRT Haber'de yayınlanacak programda yer alan bilgilere göre Hiram Abas, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdiği 1957 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı'na girdiğinde 25, suikaste uğradığı 1990'da ise 58 yaşındaydı. Ömrünün yarısı istihbarat dünyasında geçti. Terörün en yoğun olduğu 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında MİT'in İstanbul Bölge başkanlığında görev yapan Hiram Abas, o günleri şöyle anlatıyor:

"İşkenceci olduğum yazıldı. Bunlar doğru değildir. Çünkü ben operasyon ekibinin başı olarak yakalama faaliyetlerinde çalışıyordum, sorgularda değildim. Kendi ekibimle yaptığım, kendi yetiştirdiğim ekibimle yaptığım 156-157 baskın vardır. Bunların bir kısmı içeriden ateş ettikleri için silahlı çatışma şeklinde geçmiştir. ve hepsi muvaffakiyetle bitmiştir. Bir tanesinde ben yaralandım. Sonra bir arkadaşım yaralandı, ama işler başarıyla bitirildi. Boğazımdan yemiştim kurşunu. Boğazımdan girdi, çenemden çıktı. Öteki kurşun bir omzumdan girip öteki omzumdan çıktı. Odanın içinde iki metreden yedim kurşunları. 1971-73 seneleri böyle bitmiştir."

Abas, Soğuk savaş döneminde casusların çarpıştığı Beyrut'ta; Batum'da Atina'da görev yaptı. 1970'lere gelindiğinde Milli İstihbarat Teşkilatı Kontr-Espiyonaj yani Casusluga Karşı Koyma Dairesi Başkanlığı görevine getirildi. 1986'da ise dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı makamına getirildi.

Özal, Hiram Abas'ın operasyoncu kişiliğini beğeniyordu ve ikinci aşamada onu MİT Mtüsteşarı yapacaktı. Ancak; 1988'de patlak veren ve Türkiye'de büyük siyasi çalkantılara yol açan "Birinci MİT Raporu" olayından sonra bu atama gerçekleşmedi.

Hiram Abas, emekli olmasından kısa bir süre sonra İstanbul'da niçin vuruldu? Hiram Abas, ölümünden çok kısa süre önce Özal ile bir görüşme yaptı. Bu görüşmede Özal Hiram Abas'a bir görev teklifinde bulundu mu? Suikastın sebebi bu muydu? Faili Meçhul programında bu sorulara cevap aranıyor.

ETİKETLER
#trt haber #hiram abas