Medya
19 Şub 2013 09:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

HINCAL ULUÇ'TAN BOMBA İDDİA; "TRABZON-FENER MAÇI TEKRAR EDİLMELİ"

Sabah yazarı Hıncal Uluç, Trabzonspor- Fenerbahçe maçıyla ilgili şok bir iddiayı ortaya attı..

Sabah Gazetesi'nin usta kalemlerinden Hıncal Uluç, geçtiğimiz haftaya damgasını spor olaylarını değerlendirdi.

Uluç;

Fenerbahçe, Trabzonspor'u 3-0 mağlup ederken Egemen'in çizgiden çıkardığı top maça damgasını vurdu. Siz ne düşünüyorsunuz çizgiyi geçti mi? Ayrıca Bülent Yıldırım'ın saha ortasında topun kendisine çarpması nedeniyle oyunu durdurması da tartışma yarattı. Bir kural hatası söz konusu mu?

Egemen'in pozisyonunda Bülent Yıldırım'ın yapacağı bir şey yok. Orada yan hakeminin kararına uyması gerekiyor. Yan hakemi de savunmanın sonuncu adamını takip etmekle görevli olduğu için tam gol çizgisi üzerinde değil, geride duruyor. Açıyı tam görmesine imkan yok. O yüzden burada bir hakem hatası her zaman olabilir.

Ama benim kafamda olan bir soru var: Aynı pozisyon Fenerbahçe lehine olsaydı, aynı hakemler, aynı hatayı, aynı rahatlıkla yapabilirler miydi? Ben bundan emin değilim.

Bu ülkede Fenerbahçe maçlarında hakemler bir başka türlü oldukları için Meireles kırmızı kart gördü. Yani Meireles'in gördüğü kırmızı kartın sorumlusu Türk hakemleridir. Fenerbahçe maçlarında böyle kartları göz yumdukları için adamlar, dünyanın her yerinde bunları yapabileceklerini zannediyorlar. O zaman işte böyle yaparlar.
Herkes Meireles'e yükleniyor. Bir kişi demedi ki 'Kabahat hakemlerdedir ve bu hakemleri eleştirmeyen Türk medyasındadır.' Meireles olayda en sonuncu suçlu...

Burada da vicdanen düşünmesi gereken yan hakem... Gözle görülecek kadar içeride duruyor Egemen... Topu tam görememiş olsa da adamın ayaklarının olduğu yere baksa görebilir.

Orta sahadaki pozisyonla ilgili raporuna ne yazdı bilemiyorum. Çünkü futbol kurallarında hakem oyuncu gibidir. Hakeme çarpıp içeri girse ne olacaktı! Golü vermeyip, hakem atışı mı yapacaktı! Neye dayanarak oyunu kesti, neye dayanarak hakem atışı yaptı, bilmiyorum.

Bülent Yıldırım iyi bir hakem, futbolu da bilen bir hakem, raporuna bir bahane koymuş olabilir. O sırada bir şey oldu, ben onun için oyunu durdurdum. Atıyorum kafadan, birisini yerde yatıyor zannettim, onun için durdurdum, yatmıyormuş, hakem atışı ile oyunu başlattım. Böyle bir bahane bulabilir. Buldu mu, bulmadı mı, bilmiyorum.
Ama bahane bulmadıysa durduk yerde oyunu kesip hakem atışı ile başlatmak bir kural hatasıdır. Futbolun kural kitabına aykırı bir karardır. Bunun yorumla falan alakası yok. Futbol kural kitabı hiçbir hakeme, 'İstersen devam ettirirsin, istersen keser hakem atışı ile başlatırsın' demez! Futbol kitabı derki, 'Hakem oyuncu gibidir. Ona çarpan top ile oyun devam eder.'

Gözlemci ne yazmış, temsilci ne yazmış, hakem ne yazmış, bilmiyorum. Trabzonspor maçın sonunda, gereken süre içinde yazılı itirazda bulunmuş mu, bulunmamış mı, bilmiyorum. Bildiğim, benim gördüğüm, kural hatası var. Kural hatası yapan hakemin de lisansı iptal edilir, hakemlik hayatı biter.

Bu kural hatası maçın tekrarını gerektirir mi?
Önce Trabzon'un itirazı gerekiyor. İtiraz etmezse ne olacak, bilmiyorum. O itirazın da koşulları var. Bir defa zaman koşulu var. Maçtan iki sene sonra itiraz edemezsin ve şekilleri var. Onlara uygunsa, Futbol Federasyonu bu itirazı görüşür. Görüştüğü zaman da vereceği karar; tekrar...