Gündem
18 Mar 2022 12:51 Son Güncelleme: 18 Mar 2022 12:52

HAYKADER’den 18 Mart paylaşımı! ‘Rahmet ve minnetle yad ediyoruz…’

Hayvan Yaşamına Katkı ve Koruma Derneği (HAYKADER), Çanakkale Zaferi'nin 107’nci yıl dönümüne dair anma mesajı yayımladı.

“Çanakkale’nin kahraman köpeği gibi günümüzün Canberk’leri bugün afetlerde can kurtarıyor” diyen Hayvan Yaşamına Katkı ve Koruma Derneği (HAYKADER), Çanakkale Zaferi'nin 107’nci yıl dönümüne dair anma mesajı paylaştı: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz.”

Çanakkale savaşında 17. Alayın kahraman Komutanı Yarbay Hasan bey ile Canberk köpeğin hatırasını da hatırlatan dernek, şu ifadelere yer verdi:

“Neydi o hikaye?

Çanakkale savaşında 17. Alayın kahraman Komutanıydı Yarbay Hasan bey…

Yaralı bitap halde bir köpek buldu ve hep yanında tuttu.

Canberk adını verdiği köpek Mehmetçiklere de dost oldu.

Hasan Bey, yaralı bir Fransız askerine yardım etmek için yanına yaklaştığında hain asker hançeriyle saldırdı. Canberk ise Hasan beyin yanından bir dakika ayrılmamıştı.

Bu saldırıdan sonra şehit olan Hasan beyin üzerine Türk bayrağını örttüler. Canberk de  bayrağın altında Hasan Bey’in ayağının ucuna yatmıştı.

Kaldıramadılar Canberk’i çünkü o da ölmüştü.

Yarbay Hasan bey toprağa verildiğinde Mehmetçikler tarafından çok sevdiği Canberk’i de ayak ucunda toprağa verdiler.

(Peki Hasan bey neden bu köpeği bu kadar ilgi gösteriyordu? Askerlerde merak etmişler ve kendisine sormuşlardı.

Hasan Bey’in cevabı ise şu şekilde olmuştu:

 “O da bir can taşıyor. Sizi, bizi ondan ayıran bir şey yok ve Allah’ın huzuruna geldiğimde bu köpeğe neden merhamet etmedin, demesinden korkuyorum.”)”