Gündem
13 Eki 2023 18:11 Son Güncelleme: 13 Eki 2023 18:19

Hastalanınca ortaya çıktı: İBB Şehir Tiyatroları oyuncuları sigortasız!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nda yeni sezonda oynanan "Savaş ve Barış" adlı oyunda rol alan 10 oyuncunun sigortasız ve düşük ücretlere çalıştırıldığı iddia ediliyor. İddiaları sorduğumuz İBB yetkilileri sorularımızı yanıtsız bıraktı.

4 Ekim'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, "Savaş ve Barış" oyunu ile sezonunu açtı. Söz konusu oyunda sahne alan 10 yeni oyuncu, üç aylık prova sürecinde düşük ücretlerle çalışırken sigortaları yapılmadığı iddiaları gündeme geldi. Ayrıca, yeni alınan bu oyuncular, 4 Ekim'den itibaren sahneye çıkarken sigortasız bir şekilde performans sergilediler.
 
7 KEZ SAHNELENEN OYUNDA SİGORTASIZ ROL ALDILAR 
 
Samimihaber.com'un haberine göre; Oyuncuların bu oyunu 4 Ekim ile 7 Ekim arasında toplam yedi kez sahnelemeleri planlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, oyunları sitelerinde, afişlerinde, sosyal medya hesaplarında ve broşürlerinde oyunun isimleri ve tarihleriyle tanıtıyor.
 
HASTALANINCA SİGORTASIZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI 
 
Ayrıca, 11-14 Ekim tarihlerinde aynı oyunun yine dört kez sahnelenmesi planlanmış ve oyuncular bu dönemde de sigortasız olarak sahneye çıkartılmak isteniyor.
 
Ancak 11 Ekim'de oyunun bir oyuncusu olan Dilara Demirdüzen rahatsızlandı ve sahneye çıkamadı. Oyunlar iptal edildi ve Demirdüzen hastaneye kaldırıldı, ancak sigortasının yapılmadığı öğrenildi. 
 
 
Öte yandan "Savaş ve Barış" oyununda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın genel sanat yönetmeni ve yardımcısı görevinde olan kişilerin de oyuncu kadrosunda yer aldığı belirtiliyor. 
 
 
İŞTE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN OYUNCULARIN İSİMLERİ 
 
Levent Üzümcü, Ayşegül İlsever ve Can Başak gibi oyuncuların da yer aldığı oyunda, sigortasız çalıştırılan oyuncuların ve risk altına alınan gençlerin şu isimler olduğu bellirtildi: 
 
Dilara Demirdüzen
Ersin Bağcıoğlu
İpek Uğuz
Yağmur Topçu
Taha Karakaş
İlker Sami Kılıç
Nevzat Sinan Taştan
Ogeday Erkut
Mesut Çırak
Berfin Berber
 
İDDİALARI İBB'YE SORDUK: YANIT ALAMADIK 
 
Söz konusu iddialarla ilişkin üç kez aradığımız Kültür Dairesi Başkanı "toplantı" gerekçesiyle telefonlarımıza çıkmazken, İBB Şehir Tiyatroları Basın Halkla İlişkiler Birimi’nden bir yetkili ise "İddialarla ilgili bilgim yok" dedi.
 
Oyuncu Levent Üzümcü ise oyuncuların kısa dönemli çalıştıkları ve statülerinin ayarlanamdığı için sigortalarının yapılmadığını ancak konunun İBB Kültür Dairesi Başkanlığı'nın gündeminde olduğunu aktardı. Öte yandan Üzümcü, Kültür Dairesi Başkanlığı'nın oyuncuların durumuna ilişkin koşulları iyileştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.