Gündem
02 Şub 2015 12:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:00

Haşim Kılıç'tan hükümete uyarı!

Yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç neler söyledi?

Yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç "Mahkememize yapılan başvuruların çoğu adil yargılama hakkı, uzun tutukluk ve mülkiyet sorunlarıyla ilgili başvurulardır. Davalar makul sürede bitirilememektedir. İş yükü sorunun asıl kaynağı uzun yargılama ve uzun tutukluluk gibi kronik yapısal sorunların henüz çözülememiş olmasıdır" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın yemin töreninde konuştu. "Türkiye’de artık kurumlara ülkeyi kurtarma çağrıları yapılan dönem kapanmıştır" diyen Kılıç hükümete uzun tutukluluk ve yargılamayla ilgili mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da  katıldığı törende şunları dile getirdi:

AYM bireysel başvuruda vermiş olduğu kararlarıyla bir yandan vatandaşın özgürlük alanını genişletirken diğer yandan da hakların teminatı olma konusunda güçlü bir çaba sarf etmektedir. İş yükü sorunun asıl kaynağı uzun yargılama ve uzun tutukluluk gibi kronik yapısal sorunların henüz çözülememiş olmasıdır. Mahkememize yapılan başvuruların çoğu adil yargılama hakkı, uzun tutukluk ve mülkiyet sorunlarıyla ilgili başvurulardır. Davalar makul sürede bitirilememektedir. Bireysel başvuru konusunda artan iş yükü için yargıdaki yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim… Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde yürüdüğümüz sürece sorunlardan korkmak anlamsızdır.

YENİ DÜZENLEME GEREKLİ
Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma yolunu açacaktır. Türkiye'de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır. Davaların makul sürede bitirilememesi nedeniyle yeni düzenlemeler gerekmektedir. AİHM'e yapılan başvurulara yönelik tazminat düzenlemesi mahkememiz için de yapılmalıdır.Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımızı belirtmek isteriz

"EMEKLİLİĞİNE ÇOK KISA SÜRE KALMIŞ BİR BAŞKAN OLARAK..."
Uzun yıllar başkanlığını yürüttüğünü Anayasa Mahkemesi’nin kısaca özetlediğim çalışmaları ve geldiği noktayı emekliliğine çok kısa bir süre kalmış bir başkan olarak ifade etme sorumluluğunu anlayışla karşılamanızı dilerim.