Gündem
02 Eki 2010 10:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:40

HANGİ MUHABİR 1 GÜNDE 6 AYRI DURUŞMADA İFADE VERDİ?

Ergenekon ve Balyoz haberleri nedeniyle 407 dava açılan gazetenin muhabiri duruşma duruşma gezmekten yorgun düştü

Ergenekon ve Balyoz haberleri nedeniyle 407 dava açılan star’ın emniyet muhabiri 1 günde 6 davada ifade verirken, bir diğer muhabirimiz 1 sayfalık iddianame ile ağır ceza mahkemesinde yargılanacak

Ergenekon ve Balyoz’dan 407 dava açıldı

Kamuoyunun yakından ilgilendiği Ergenekon, Kafes ve Balyoz davalarına ilişkin gelişmeleri haberleştiren star’a, önce bin 500’ü aşan soruşturma açıldı sonra da bu soruşturmalardan 407’si davaya dönüştürüldü. Haber ve yorumlar için açılan davaların bir kısmının basın savcılığı değil de özel yetkili savcılık ve mahkemede tarafından ‘ağır cezalık suç’ kapsamına alınması dikkat çekti.

MUHABİR, YAZAR VE YÖNETİCİ

Kamuoyunun haber alma hakkı doğrultusunda haberlere imza atan star muhabirleri, yazarları ve yöneticilerine ilişkin 407 dava, sadece basın suçlarını araştıran basın savcıları tarafından değil, davların sanıkları, davaya bakan mahkeme heyeti üyeleri tarafından da açıldı. Davalar, Türk Ceza Kanunu’nun “Gizliliğin ihlali” başlıklı 285, “Adli yargıyı etkilemeye teşebbüs” konulu 288 ve “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” konulu 329. maddeleri kapsamında açıldı.

100 YIL HAPİS İSTENDİ

Hakkında kesinleşmiş 50 ay hapis cezası bulunan star Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar hakkında 40 dava açılırken, Tayyar için istenen hapis cezalarının toplamı 100 yılı buldu. star eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Sarp hakkında da 206 dava açıldı. Sarp davalardan 9 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası alırken, diğer davlardan hakkında istenen hapis cezası toplamı 700 yılı buldu.

İKİ MUHABİRE 50 AYRI DAVA AÇILDI

Ergenekon, Kafes ve Balyoz soruşturmalarında, emniyet aşamasındaki gözaltı ve ifade verme işlemlerini haberleştiren star Emniyet Muhabiri Bünyamin Demirkan’a 20 dava açıldı. Ergenekon ve Balyoz davalarının savcılık ve mahkeme aşamalarını takip edip haberleştiren star Adliye Muhabiri Helin Şahin ise 40 ayrı dava ile karşı karşıya kaldı. star, hakkında 553 dava açılan Zaman Gazetesi’nden sonra en çok dava açılan ikinci gazete oldu.

1 GÜNDE 6 AYRI DURUŞMADA İFADE VERDİ

• Ergenekon ile Balyoz gibi kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturmaların gözaltına alma ve sorgu aşamalarını takip eden star Emniyet Muhabiri Bünyamin Demirkan hakkında yazdığı haberler nedeni ile 20 ayrı dava açıldı. Önceki gün hakkında açılan davalar nedeniyle bir günde 6 ayrı duruşmaya katılarak ifade vermek zorunda kalan Bünyamin Demirkan’ın haberlerinin yalan olduğu değil, ‘gizliliği ihlal ettiği’ öne sürülüyor.

6 ayrı davada ‘sanık’ olarak ifade veren Star Emniyet Muhabiri Bünyamin Demirkan hakkında sadece Albay Dursun Çiçek ile ilgili yapılan bir haber nedeniyle TCK’nın 134, 267. ve 288. maddeleri gereğince 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bünyamin Demirkan hakkında açılan ‘gizliliği ihlal’ davalarına konu olan iki soruşturma ile ilgili ise mahkemelerin vermiş olduğu bir gizlilik kararı da bulunmuyor.

Terör suçuna bakan hakim yargılayacak

• İstanbul Adliyesi ve Silivri’deki mahkeme salonlarında Ergenekon, Poyrazköy ve Balyoz davalarındaki gelişmeleri takip eden star muhabiri Helin Şahin, terör davalarına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Yılmaz Alp’in Nöbetçi hakim olarak Balyoz’da verdiği toplu tahliyeleri haber yapan Helin Şahin, bu haberlerden dolayı “Terörle mücadele eden kişileri terör örgütüne hedef göstermek” suçlamasıyla 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

HANGİ TERÖR ÖRGÜTÜ BELLİ DEĞİL

Şahin için, yazdığı haberler nedeniyle 40 ayrı davada toplam 57 yıl hapis cezası isteniyor.

 İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Alp’in verdiği tahliye kararını haber yapan Şahin hakkında, Alp’in şikayeti üzerine özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından iddianame hazırlandı. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında  hakkında dava açılan Şahin, 8 Ekim’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

İDDİANAME 1 SAYFA 

Savcının bir sayfalık iddianamesinde hakim Alp’in “Müştekiler terör örgütleri ya da toplumun bir kesimi nezdinde hedef gösterilmiş” denildi. Ancak, iddianamede Hakim Alp’in hangi terör örgütüne hedef gösterildiği belirtilmedi.  

38 DAVAYA 57 YIL HAPİS İSTEMİ

Bugüne kadar Ergenekon ve Balyoz davalarında yaptığı tüm haber konuları mahkemelerce kabul edilen iddianameler ve ek delil klasörlerinde yer alan Şahin hakkında, özel yetkili savcılık dışyında Bakırköy Basın Savcılığı’nın açtığı ve Bakırköy Asliye Ceza Mahkemelerinde devam eden davalarla beraber toplam 38 dava bulunuyor. Önümüzdeki 3 ayda 27 duruşması olan Şahin hakkında toplam 57 yıl hapis cezası isteniyor.

BÜNYAMİN DEMİRKAN’DAN BİR GÜNÜN HİKAYESİ

Tilki Selim’le başladım Albay Çiçek’le bitirdim

Bir istihbarat muhabiri olarak bazen haberin direkt kaynağı olan kişi yada onun avukatıyla, bazen emniyet veya adliye kaynaklarıyla, bazende gazetecilikte sıkça rastlanan bir yöntemle ‘kaynağı gizli kalmak’ kaydıyla ama farklı kaynaklardan bilgi doğrulaması yaparak haberler yapıyoruz. Yapılan bu haberlerdeki bilgilerden dolayı hakkımızda onlarca dava açılıyor ama hiç biri haberde bahse konu olan bilgilerin gerçekliğini sorgulamıyor. Haber doğru oluyor ama haberin yapılması ‘gizliliğin ihlali’ gerekçesiyle suç sayılıyor. Önceki gün, haber peşinde koşmam gerekirken bir günde altı duruşmada ifade verdim.

SOYADINI DEĞİŞTİRDİ, DAVA AÇTI

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde önceki günkü duruşma serüvenim, saat 09:40’da kamuoyunda uyuşturucu kaçakçısı olarak tutuklanan “Tilki Selim” lakaplı Selim Işık’ın avukat kardeşi Mansur Bedirhanoğlu’nun soyadını değiştirdiğini ve yeni soyadıyla narkotik davalarına baktığını, polis sorgusuna girdiğini yazdım. Mansur Bedirhanoğlu tarafından hakkımda dava açıldı.

TV’DEKİ AÇIKLAMA DA ‘GİZLİ’ OLDU

Saat 10:10’da Ergenekon iddianamelerinde HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un Ergenekon sanığı Engin Aydın ile görüşmeler yapıldığına dair bilgiler vardı. İddianamedeki bu bilgileri daha önce ortaya atılan iddialarla birleştirerek haberleştirdim. Ertosun kendisine hakaret ettiğim iddiasıyla dava açtı

Öğleden sonra saat 13:30’da Ergenekon kapsamında ifadesi alınan eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş’in ifadelerinden bazı yerlerini haberleştirdiğim için hakim karşısındaydım. Haberde Gündeş’in katıldığı canlı yayında anlattıklarına da yer verdim. Bu haber nedeni ile “gizliliği ihlal” davası açıldı.

BASIN AÇIKLAMASI İHLAL SAYILDI

Öğleden sonra 14.00’de başlayıp adliyenin kapanış saatine kadar süren ifade verme işlemimdeki son üç davanın ilkinin konusu ise Hizbuttahrir örgütü ile ilgili bir haberimdi. Bu örgüte yönelik yapılan operasyon kamuoyuna basın açıklaması ile duyuruldu. Bende bu açıklamayı takip ettim. Yazdığım haberde örgütün liderinin bir basın açıklaması sırasında yanında bulunan şahsın Ergenekon soruşturmasında isminin geçtiğini yazdım. Hakkımda “gizlilik” davası açıldı.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI YOK

Öğeden sonraki ikinci duruşmam ise cezaevinden izinli çıkarak Kayseri’den İstanbul’a gelen ve iki eski Mason üstadına suikast hazırlığı yaparken yakalanan H.A.H. isimli şahsın emniyet ve savcılık ifadeleriyle ilgili yazdığım haber nedeniyleydi. Şahsın ifdelerinde Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da adı vardı. Suikast iddiaları ile ilgili gizlilik kararı olmadığı halde “gizliliği ihlal davası” da açıldı.

Demokrasiye Müdahale Planı’yla ilgili tüm gelişmeler gözler önünde gerçekleşti. Kendisi de medyaya bilgi veren, mektuplar yazan Albay Dursun Çiçek, iddianameye de giren bir ihbar mektubunu haberleştirdiğim için hapis cezası da içeren “gizliliği ihlal” davası açmıştı