Gündem
13 Ara 2013 12:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Gözlük, baret, sirke delil olmaz! Gezi'de tarihi karar!

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş’un, “Taksim’e yüzmeye gitmediler ya” diyerek aynen geri gönderdiği iddianameyle ilgili nihai karar çıktı.

Yargıç ile savcı arasında "Taksim'e yüzmeye mi gittiler" sözüyle polemik havasına bürünen dosyada mahkeme, "Gözlük, baret, sirke delil olmaz. Ortada yürüyüş bile yok" yönündeki gerekçelerle 23 kişiye jet beraat verdi.
Siyasetçilerin, toplumbilimcilerin üzerinde tartıştığı ve uzlaşamadığı Gezi Eylemleri’ne ilişkin yargı sürecinde de eylemlerin kendisi kadar çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. İstanbul ’da, Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş’un mahkemeyle arasında “gözlük polemiği”ne de yol açan davada 50. Asliye Ceza Mahkemesi Mahkemesi yargıcı Halil İbrahim Çelebi, sanık ve tanık ifadelerine başvurma gereği duymadan 23 kişi hakkında beraat kararı verdi.

Milliyet Gazetesi’nde Burcu Ünal imzasıyla yayınlanan haberden de anlaşıldığı gibi, sürpriz kararla sonuçlanan dosyanın öyküsü şöyle:

İstanbul’da 12 Haziran’da gözaltına alınan yurttaşlardan 23’ü hakkında Savcı Nazmi Okumuş bir iddianame hazırladı. Suçlamalar şöyleydi: ”Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma, toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme.”

50 Asliye Ceza Mahkemesi, bu iddianameyi atfedilen suçlar ile sunulan deliller arasında bir uyum olmadığı, başka bir deyişle suçların delilsiz olduğu iddiasıyla reddetti. Ret kararında şu ifade vardı: “Maske, baret deniz gözlüğü, motorcu kaskı, flama, sirke, solüsyon, sargı bezi silah değildir. Bazı şüphelilerin atılı suçu silahlı işlediğine dair delillerin ne olduğu iddianamede yer almamaktadır.”

Savcı Nazmi Okumuş, iddianameyi tekrar yollarken, mahkemeye tepkisini şöyle dile getirdi: “Şüphelilerin deniz gözlüğü ve gaz maskeleri ile Taksim’de bulunan bir havuza yüzmek amacıyla gelmedikleri, amaçlarının olay çıkarıp güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girme amacı taşıdığı dosyanın münderecatı ile yapılan eylemlerden bellidir.”

Milliyet'te yer alan haberin devamın okumak için tıklayın