Gündem
09 Ağu 2010 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:32

GOOGLE HALA EN DEĞERLİ MARKA!

MillwardBrown'ın araştırmasına göre, dünyanın en değerli markası yine 114 milyar dolarlık piyasa değeriyle Google oldu.

Küresel marka stratejileri ve finansal danışmanlık şirketi Millward Brown'nun her yıl yayımladığı Brandz listesi, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük 25 markasını sıraladı. Şirketin geçtiğimiz cuma günü açıkladığı listede, son aylarda Çin'de Pekin hükümetiyle girdiği sansür çatışması sonrasında, ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı alan Google ilk sırada yer aldı. Google'ı IBM, Apple, Microsoft izledi. Teknoloji firmalarının yükseliş trendinin devam ettiğini ortaya koyan listede beşinci Coca-Cola, altıncı McDonald's, yedinci Malboro, sekizinci China Mobile, dokuzuncu General Electric, 10'uncu ise Vadofone oldu.

Değerini yüzde 14 arttırdı

Listeye giren şirketlerin piyasa değerine göre, dünyanın en büyük internet arama motoru olan Google, 114 milyar dolarlık piyasa değeriyle listenin başında yer alıyor. Şirket, 2009'dan bu yana değerini yüzde 14 arttırdı. ABD'nin ve dünyanın lider teknoloji şirketlerinden IBM, 86 milyar dolarlık piyasa değeriyle, Google'ı takip ediyor. IBM, 2009'dan bu yana değerini yüzde 30 yükseltti. Son yıllarda piyasaya sürdüğü iPod, iPhone ve son olarak iPad gibi büyük ilgi gören ürünleriyle dünyanın en çok kâr eden şirketleri arasına giren Apple'in piyasa değeri 83 milyar dolar. Şirket, geçen yıldan bu yana yüzde 32'lik bir değer artışı yaşadı.

Teknoloji sektöründeki yerini Apple'a kaptırmamak adına büyük bir savaş veren Microsoft, 76 milyar dolarlık piyasa değeriyle, rakibinin ardından dördüncü en değerli marka oldu. Şirketin değeri, 2009'dan bu yana aynı kaldı.

Dünyanın en büyük içecek şirketi Coca-Cola'nın piyasa değeri 68 milyar dolar. Şirket, geçen yıldan bu yana yüzde 1'lik bir değer artışı yaşadı. McDonald's ise, 66 milyar dolar ile listenin altıncı sırasında yer alıyor. McDonald's geçtiğimiz yıldan bu yana piyasa değerinde yüzde 1'lik bir artış oldu. Malboro da McDonald's gibi geçen yıldan bu yana yüzde 1'lik değer artışı yaşayan şirketler arasında yer alıyor. Şirketin toplam piyasa değeri 66 milyar dolar.

Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketi olan China Mobile, listedeki pek çok firmanın aksine, geçen yıldan bu yana piyasa değerinde yüzde 14'lük bir düşüş gördü. Yine de 52 milyar dolarlık piyasa değeriyle, dünyanın en büyük sekizinci markası olmayı başardı. GE de China Mobile gibi geçen yıldan bu yana piyasa değerinde düşüş gören şirketlerden. 2009'dan bu yana yüzde 25 oranında değer kaybeden GE, 45 milyar dolarlık bir marka. Vadofone da 2009'dan bu yana değer kaybeden şirketlerden. Geçen yıla kıyasla yüzde 17'lik düşüş yaşasa da 44 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli 10'uncu markası olmayı başardı. Dünyanın en değerli kalan 15 markası ise sırasıyla şöyle: "Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, Hewlett-Packard (HP), Wal-Mart, BlackBerry, Amazon.com, UPS, Tesco, Visa, Oracle, Verizon, SAP, AT&T, HSBC, Bank of China, BMW."

ETİKETLER
#google #marka