Televizyon
10 Tem 2012 17:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:54

'GİRESONLU KIZIL DOÇENT'İN ÖYKÜSÜ TRT TÜRK'TE! (MEDYARADAR- ÖZEL)

Türk solunun sıra dışı kuramcılarından biri olan İdris Küçükömer'in payatı TRT Türk ekranlarına geliyor

İdris Küçükömer, Türk solunun sıra dışı kuramcılarından biri. İktisatçılar ve siyasetçiler; ‘40 yıl öncesinde bugünü gören adam’ olarak da anıyorlar onu.

‘Sol’ düşüncenin büyük beyinlerinden biri olarak ‘sakıncalı aydın’ damgasını yedi zamanında. Türkiye’de, ’68 kuşağına yön verenler içinde akademisyen yönüyle, farklı bakış açısı, konuşma ve düşünme tarzıyla öne çıktı. Yaratıcıydı. İktisatçıydı ama kürsüde ‘felsefe’ yapıyordu. ‘Kızıl Doçent’ dediler...

Yazdıkları, anlattıkları ve kamuya sunduğu her şeye bakıldığında; bu toprakların ilk sivil toplum teorisyenlerinden biri oldu İdris Küçükömer. “Türkiye’de sivil toplumun oluşmasının önündeki engel, ilerici olduğu sanılan güçlerdir” diyerek özellikle askerin gücüne işaret etti, Türkiye’nin siyasette bugün geldiği noktayı öngördü ve idealize etti.

Akademisyen, yazar ve siyasi aktivist kimliklerini bir arada barındırarak Türkiye’nin düşünce alanında önde gelen isimlerinden biri olan Murat Belge, 1960’lardan itibaren İdris Küçükömer ile yol arkadaşlığı yaptı.

Murat Belge, bugün ulaşılan ‘sivil toplum’ kodlarının izini, İdris Küçükömer’in felsefesi ve siyasi yaklaşımında sürdü. Sürekli soru soran, araştıran, irdeleyen, çözümleyen ve sorgulayan bu farklı iktisatçıyı, onun kendi deyimiyle Giresonlu yaşam esprisini ve Türk siyaseti için çok erken gelen vedasını ‘Şehirler ve Yüzler’ için anlattı.

Murat Belge’nin anlatımıyla İdris Küçükömer, 10 Temmuz 2012, Salı günü saat 22.40’da TRT TÜRK’te, Şehirler ve Yüzler’de...

N. Cem HAMULOĞLU’nun yönetmenliğini üstlendiği programın koordinatörü İrep ÇAKIR, yapımcısı ise Ersin ÇAKIR / VİRA Medya.

MEDYARADAR- ÖZEL