Gündem
29 Tem 2011 10:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:37

GENÇLER NEDEN E POSTA KULLANIMINDAN HIZLA VAZGEÇİYOR?

1970'lerde icat edilen, 90'larda küresel çapta kullanılmaya başlanan elektronik posta yavaş yavaş terk ediliyor.

Gençler mail yerine farklı dijital platformlara yöneliyor
Fransız ekonomi gazetesi La Tribune’un yayımladığı araştırma sonucuna göre spam, virüs ve trojanlar nedeniyle yönetimi neredeyse altından kalkılamaz hale gelen e-posta artık çocuk ve gençlerin fazla ilgisini çekmiyor. Özellikle ABD ve Fransa’da gerçekleştirilen araştırmalar, yeni kuşağın Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarını klasik e-mail’e tercih ettiklerini gösteriyor.
Dijital dünyayla ilgili veriler toplamakta uzman şirket Comscore’un ABD’de yaptığı araştırma, Gmail, Yahoo, Hotmail gibi en büyük e-posta adreslerinin kullanımının Kasım 2009-Mayıs 2011 döneminde yüzde 4.1 azaldığını gösteriyor. Yahoo ve Hotmail, Fransa’da da son bir buçuk yılda yüzde 10’la 16 arasında düşüş kaydetmiş durumda.

Haftada 20 saat yerine...
Bir diğer gösterge de bu alanda hizmet veren firmaların açıkladığı faaliyet rakamları. Örneğin Yahoo, bu yılın ikinci çeyreği için cirosunu 1.1 milyar dolar olarak açıkladı. Aynı rakam geçen yıl aynı dönem için 1.13 milyar dolardı. Sektör uzmanları Facebook’un yakın gelecekte online reklamcılıkta Yahoo’nun önüne geçmesini bekliyor.
Bireysel kullanıcıları aşan bu fenomen, büyük şirketleri de sarmış durumda. Özellikle küresel çapta faaliyet gösteren şirketlerde çalışan orta ve üst düzey yöneticiler haftada ortalama 20 saatlerini e-posta okumakla geçiriyor.
Fransız SSII Atos strateji şirketine göre bu yöneticiler günde 100’le 200 arasında mesaja yanıt veriyor. Bu da şirketlerin akıllı telefon (smartphone) ve sosyal paylaşım sitelerine yönelme nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Uzmanlar buna rağmen e-postanın hemen ölmeyeceğini, evrim geçireceğini, bu evrimin de cep telefonları, daha doğrusu yeni kuşak akıllı telefonlarla geleceğini öngörüyor.
Comscore araştırmalarına göre sadece ABD’de şu anda 43 milyonun üstünde ‘smartphone’ kullanıcısı var ve bunların hemen hepsi e-postalarını cep telefonlarından takip ediyor. Dünya genelinde bu rakamın 2014 yılında 1 milyarı geçmesi bekleniyor.

Çin, ABD’yi solladı
İnternet âleminin bir diğer yeni gerçeği ise dünyada en fazla internet kullanıcısı olan ülke unvanının artık ABD’ye değil Çin’e ait olduğu.
Çin, her türlü devlet sansürüne rağmen bu yıl ilk defa ABD’deki internet kullancısı sayısını geçti. Ülkede halihazırda 485 milyon internet kullanıcısı var. Bunların 318 milyonu cep telefonlarıyla internet kullanıyor.
Çin’de internet kullanıcısı olmanın bedeliyse sanal âlemde ‘Dalay Lama’ ve ‘demokrasi’ gibi terimler kullanmamak. Bu terimlere son birkaç aydır Arap Baharı nedeniyle ‘yasemin’, ‘Tunus’, ‘Mısır’ gibi terimler de eklenmiş durumda.
Dünya genelinde şu anda 3 milyar 100 milyon internet kullancısı bulunuyor. Her gün 349 milyar e-posta gönderiliyor.
Kısaca ‘spam’ olarak tanımlanan reklam veya virüs içerikli isteğe bağlı olmayan mesajlar ise toplam mail iletilerinin yüzde 90’ını oluşturuyor. (Deutsche Welle)