Medya
31 Oca 2011 08:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

GAZETELERİN TİRAJ ALMASI İÇİN YENİ PROMOSYON YASASINA İHTİYACI MI VAR?

Sağlıklı bir demokrasi ortamı için hâlâ gazetelere gereksinimimiz olduğunu kimse inkar edemez.

Nihat Ergün Bey, bu senin görevin

Cuma günü gazete promosyonlarının yeniden serbest kalması gerektiğini yazdım.
Bu konuda ısrarcıyım. Ve de gazeteler tarafından gündeme getirilmesini istiyorum.
Nedenini bir kez daha anlatayım. Promosyon yasasının çıkarıldığı (herhalde 20 yıl olmuştur) dönemde gazeteler işi çanak çömlek satıp para kazanmaya döndürmüştü.
Yani amaç satışları arttırmak için promosyon yapmak değil gazeteleri dağıtım kanalı olarak kullanıp buradan kâr elde etmekti.

Gazetelerin de şu anda olduğu gibi tiraj sorunu yok rekabet sorunu vardı.
Şimdi ise gazeteler için hem rekabet hem de genel tiraj sorunu var. Sağlıklı bir demokrasi ortamı için de hâlâ gazetelere gereksinimimiz olduğunu kimse inkar edemez.

Örneğin önümüzdeki seçim için konuşalım.
Kamuoyu nasıl oluşacak? Çok izlenen kanalların reyting kavgasından kendilerini alıp iç siyasete eğilmeleri işin doğasına ters. Diğer kanalları izleyenlerin zaten siyasete ilgileri tam. Üstelik TV özünde kamuoyu oluşturmada sorunlu bir mecra.

Bu nedenle de her şeyin enine boyuna tartışılabildiği gazeteler yaşamalı ve onların çeşitliğini korumak, tirajlarını arttırmak için ülkeyi yönetenler önlem almalı.
Testi kırılmadan, yangın bacayı sarmadan ama...
Buna proaktif yönetim deniyor.
Konuyu gündeme getirmek ve sorunu çözmek ise bence Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün görevi.
Bakanlar sadece krizleri çözmekle uğraşmazlar. Gelecekte kriz çıkmasın diye de önlem almak görevleri.

Yani proaktif olmak!
Şu anda tüm gazetelerin daha iyi bir promosyon yasasına gereksinimi var. Çünkü var olan promosyon yasası pazarlamayı engelliyor.
Gazeteler sadece çocuğa yönelik kalem, defter, oyuncak, bilgisayar ya da DVD promosyonu ile okur çekip yeniliklerini gösterebiliyor ve okur tutabiliyor. Ancak bu konularda bile pazar doydu. O nedenle daha fazla promosyon alanına gereksinim var.

Bu sağlandığı takdirde kategoriye giren yeni oyuncuların, iyi gazete olsalar da eski gazeteler karşısında şansları yok.

Tirajını arttırmayan, reklam alamıyor, reklam alamayan da iyi gazete yapamıyor. Çünkü gazetelerin sayfa sayısı aldıkları reklamla sınırlı ve sayfa sayısı az olan ve reklam olmayan gazeteler doyurucu bulunmuyor. Bir kısır döngü söz konusu yani.

Çözüm gazete başına her 59 günlük dönemde yani yılda en fazla altı eğitim dışı promosyona izin verilerek ortamı çanak çömlek savaşına döndürmeden tirajları arttırmak, gazetelerin uzun sureli okur almalarını sağlamak.

Üstelik şu anda çanak çömlek savaşı olsa ne olur? Çanak çömlek savaşı mı daha zararlı yoksa bilinçsiz vatandaş mı? Sorunun yanıtı harekete geçiren güdüleyici olmalı. Olur mu? Göreceğiz Sayın Bakan...
Bu sorunu ısrarla yazmaya devam edeceğim.

Ali ATIF BİR / BUGÜN