Gündem
29 Tem 2011 17:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:37

GAZETECİYİ MESLEKTEN MEN EDEN SKANDAL GİBİ KARARA TEPKİ YAĞIYOR!

Bir gazeteci meslekten men edilebilir mi? Mahkeme böyle bir karar verdi, TGC tepki koydu, iş Adalet Bakanlığı'na kaldı.

Kırşehir Postası Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Havva Karakaya’ya meslekten men cezası verildi. Yani Karakaya mahkeme kararı ile gazetecilik mesleğinden çıkarıldı.

BÖYLE BİR CEZA VERİLEMEZ ÇÜNKÜ...

Meslekten men cezasını değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazeteciliğin kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütüne üye olunarak yapılan bir meslek olmadığına dikkat çekti. Dolayısıyla bir mahkemenin böyle bir karar alması (alabilmesi) kabul edilebilir değil.

Anayasa Mahkemesi’nin, bayram gazetesinin meslek örgütlerince yayınlanmasını öngören yasa maddesini 1993 yılında iptal ederken "Bütün gazeteci ve yazarların mesleki görevlerini yerine getirmelerinin engellenmesi" gerekçesiyle birlikte temel hakların kullanılmasının durdurulmasının ancak savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde mümkün olduğuna, bu durdurmanın bile uluslar arası hukuktan doğan yükümlülüklerin ihlal edilmemesi koşuluna bağlı olduğu vurgulandığı da bilinmektedir.

1680 Sayılı Basın Yasası’nda bazı suçların işlenmesi halinde gazetecilerin yazı işleri müdürlüğü ile muhabirlik yapamayacakları öngörülmüşken 2004 yılında yapılan 5187 Sayılı Basın Yasası’nda bu kural da kaldırıldı.

İŞ ADALET BAKANLIĞI’NA KALDI

Havva Karakaya hakkındaki kararın düzeltilmesi hukuki yollarda geç kalındığından tamamen Adalet Bakanlığı’nın insafına kaldı.

TGC "Kararın temyiz süresinin geçmiş olması nedeniyle sorunun Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma yetkisini kullanmasıyla çözümlenebileceği anlaşılmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın yetkisini kullanmasını bekliyoruz" dedi.


 

ETİKETLER
#tgc #havva karakaya