Gündem
19 Oca 2013 01:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:39

GAZETECİLERİN YIPRANMA PAYINA KÖŞK'TEN ONAY ÇIKTI!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milletvekilleri ve gazetecilere yıpranma payı hakkı getiren yasayı yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6385 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 6384 sayılı "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun"u onayladı. Gül, Anayasa uyarınca söz konusu yasaları yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 6385 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" gazetecilere ve milletvekillerine emeklilikte yıpranma payı getiriyor.

Yeni yasayya gazeteci ve milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılacak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak. Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zammının toplamının yarısı kadar süre, emeklilik yaş hadlerinden düşecek. Milletvekilleri için ise söz konusu sürenin tamamı emeklilik yaş haddinden indirilecek. Düzenleme, fiili hizmet zammı süresinin kaldırıldığı 2008 yılı ekim ayı itibarıyla geçerli sayılacak. Ayrıca memur emeklisi milletvekilleri gibi SSK ve Bağkur emeklisi iken milletvekili olanlar iki yıl milletvekilliği yapmadan "milletvekili emeklisi" olabilecek. Böylece memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklisi milletvekilleri arasındaki fark ortadan kalktı. SSK ve Bağkur'dan 2 bin lira civarında emekli maaşı alan vekillerin emekli maaşı 6 bin liranın üzerine çıkacak.

İş-Kur iş ve meslek danışmanları istihdamı, SGK kısa vadeli prim oranının yüzde 2 olarak sabitlenmesi, Bağ-Kur sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması gibi yenilikler getiren yasaya göre Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS (B) grubu KPSSP3 puan türünde 10/7/2010 ve 11/7/2010 tarihlerinde yapılan sınavlara girmiş ve bu sınavlardan en az 70 puan almış olma koşulunu taşıyanlardan bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak müracaat edenler, Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanacak.
Yasa iş kazası primi olarak bilinen kısa vadeli sigorta kollarının prim oranında yaşanan sorunların çözümüne yönelik değişiklik yaptı. 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere kısa vadeli sigorta kolları prim oranı tehlike durumuna bakılmadan yüzde 2 olarak sabitlendi ve bu oranı yüzde 1.5'e indirmeye ve yüzde 2.5'a çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.

Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı gibi Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmayı gerektiren ticari faaliyeti devam eden kişilerin sosyal güvenlik destek prim borçları için yeniden yapılandırma fırsatı da geldi. Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonu itibariyle tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları ve ferîleri, ilgililerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde 6111 sayılı Kanun'un ilgili maddelerine göre yapılandırılacak.

Lise öğrencilerinin haziran ayında öğrencilikleri sona erdiğinde, ekim ayına kadar öğrenci niteliği taşımadıkları için GSS primi ödeme zorunluluğu bulunuyordu. Öğrencilerin bu şekilde mağdur edilmemesi için yasayla, "20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler", hükmü getirildi ve ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alan veya yetim aylığı alan erkek çocukların liseyi bitirdikleri tarihten itibaren 120 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanmasına olanak tanındı.