Gündem
15 Oca 2013 12:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:38

GAZETECİLER YIPRANMA PAYI İÇİN NE KADAR ÖDEYECEK?

TBMM'de kabul edilen yasa tasarısı ile gazetecilere yeniden getirilen yıpranma hakkının ayrıntıları netleşti.

TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta kabul edilen sosyal güvenlik yasa tasarısı ile gazetecilere yeniden getirilen yıpranma hakkının ayrıntıları netleşti. 

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre yıpranma hakkı üç aşamada değerlendirilecek. İlk aşama, 2008 yılından önce 212 Sayılı Yasa’ya göre çalışmaya başlayan gazetecilerin durumunu içeriyor.

2008’DEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR: 2008 yılından önce işe başlayan gazeteciler, 5 yıllık yıpranma hakkından yararlanacaklar. Yani 5 yıl erken emekli olabilecekler. Geçmişte elde ettiği yıpranma hakları korunacak. Bu kapsamdaki gazeteciler, 2008 ile 2013 arasındaki 4 yılın bedelini ödeyerek yıpranmalarına ekletebilecek. Örneğin, 2008’den önce 16 yıl çalışan bir gazeteci, 4 yıl erken emekli olma hakkı elde edecek. 2008’den sonraki 4 yılın da primini ödeyerek, bunu tavan olan 5 yıla tamamlayacak. 4 yılın prim ödemesi ise 650 lira ile 5 bin lira arasında olacak.

2008’DEN SONRA İŞE BAŞLAYANLAR: 2008 yılından sonra 212’ye tabi olarak işe başlayan gazeteciler, yıpranma hakkından bugüne kadar yararlanmadı. Ancak bu kişiler yine dört yılın bedelini ödeyerek, yıpranma hakkından yararlanmaya başlayacaklar. Ancak bu kapsamdaki kişilerin yıpranma hakları, yaş itibariyle 2.5 yılı aşamayacak. Burada da tavan, emeklilik yaşından indirme yılı 2.5 olacak. 3 yıllık süre ise emniyet, TSK mensupları gibi diğer grupları kapsıyor.

UYGULAMANIN KALKTIĞI YILLARDA PRİM ZORUNLU

Hem 2008’den önce hem de 2008’den sonra işe başlayan gazeteciler, 2008 ile 2013 arasındaki 4 yıl için prim ödeyecekler. Hesaba göre, ödenecek tutar 660 lira ile 4 bin lira arasında değişecek. Bedeli gazetecilerin aldıkları maaşlar belirleyecek. Örneğin, primleri asgari ücret üzerinden yatırılan bir gazeteci, dört yıl için 660 liralık bir bedel ödeyecek. Ödeme 6 ayda taksitler halinde yapılacak.

SGK’DAN İŞVERENE 3 AY SÜRE

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, konuyla ilgili olarak bir genelge yayınlanacak. Genelgede, işverenlere, çalıştırdıkları gazetecilerin bilgilerini SGK’ya bildirmeleri için 3 ay süre tanınacak. Bu bilgilerin gelmesinin ardından ise SGK, yasadan yararlanacak olan gazetecilerin ödeyecekleri primleri hesaplayarak ilan edecek.

DEĞİŞİKLİK YAPILMAZSA ÖDEMEME HAKKI YOK

Mevcut düzenlemeye göre, gazetecilerin son dört yıllık döneminin bedelini ödememe hakkı bulunmuyor. Yani gazetecilerin şu andaki düzenlemeye göre, ‘yararlanmak istemiyorum’ demek hakkı bulunmuyor. Ancak konu SGK’da tüm yönleriyle tartışılacak. Genelgede bu yönde bir düzenleme yapılırsa, gazeteciler dört yılın primini ödememe hakkına da sahip olabilecekler.

DÜZENLEME MAAŞA YÜZDE 2 ZAM GETİRECEK

Yıpranma hakkı, emekli maaşına da katkı yapacak. Buna göre, yıpranma süresi, prim iş günlerini de etkileyecek. Bu da yıpranma için elde edilen her yıl için, emekli maaşına yüzde 2 zam gelmesini sağlayacak. Ancak emeklilik yaşından faydalanma süresi 5 yıldan 2.5 yıla düşecek.

YENİ İŞE GİRENLERE BASIN KARTI ŞARTI GELDİ

 Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra işe başlayacak gazeteciler ise yıpranmadan yararlanmak için sarı basın kartını bekleyecekler. Bu kişilerin yıpranmaları, sarı basın kartı aldıkları tarih itibariyle başlayacak ve emeklilik yaşından 2.5 yıl indirebilecekler.