Gündem
27 Oca 2011 11:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:59

GAZETECİLER ÜZERİNDEN ELLERİNİZİ ÇEKİN!

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu Habertük ve atv-sabah grubunda yaşanan işten çıkartmalar için bir basın açıklaması yaptı.

GAZETECİLER ÜZERİNDEN ELLERİNİZİ ÇEKİN!
 
 
Ne yazık ki, her yeni yıl biz gazeteciler için bir eskisini aratır olmaya başladı. Son 10 yılda, tekrar tekrar yaşadığımız ve artık görmek istemediğimiz geniş çaplı işten çıkarmalar, 2011 yılında da gazetecilerim kabusu olmayı sürdürüyor.
 
Habertürk ile ATV-Sabah grubunda çok sayıda meslektaşımız işten çıkarılmaya başlandı. Daha fazlasının işten çıkarılacağı söylentisi medya kurumlarının koridorlarında bir hayalet dolaşıyor. Yüzlerce gazetecinin işsizliğe mahkum edildiği günleri, ayları, yılları “kara” sıfatıyla anmaya başladık ve yüzden fazla meslektaşımızın işten çıkarıldığını öğrendiği geçen gün de “Kara Çarşamba”mız oldu.
 
İş güvencesinden yoksun basın çalışanları, siyasal ve ekonomik güç çevrelerinin baskılarına açık hale geliyorlar. Bu durum, yalnızca gazetecilere dönük bireysel bir tehdit değil, aynı zamanda demokratik sistemin işleyişine dönük bir tehdittir.
 
Gazetecilik doğruyu söyleme mesleğidir ve demokrasiler ancak vatandaşların doğruları bilebildiği ortamlarda işleyebilir. İşsizlik tehdidi, siyasal ve ekonomik baskılarla gazeteciler için doğruyu söylemenin bir “kahramanlık” haline getirildiği toplumlar demokrasi nitelemesini hak edemezler.
 
AKP iktidarının gazetecilere, gazetecilerin örgütlenmelerine ve örgütlü mücadeleye dönük baskılarına her gün bir yenisi ekleniyor. TRT’de yaşananların; usulsüzlüklerin, kadrolaşmanın ve yandaşlığın kamuoyuna aktarılmasında önemli bir görev üstlenen Haber-Sen yönetici ve üyeleri hedef haline getirildiler. Haber-Sen yöneticilerinin işten atılabilmesi için çirkin tezgahlar ve provokatif eylemler düzenlenmeye başladı.
 
Son olarak, Haber-Sen yöneticisi Osman Köse yalancı şahitlerin ifadelerine dayanılarak Mersin’e sürgün edildi. Bu sürgün kararının yargıdan döneceğine inanıyor, Köse ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz. 
 
Bizler iktidarın ve patronajın baskılarına karşı mesleğin onurunu korumaya çalışırken, bir ana muhalefet partisi yöneticisinin sözleri ile de zan altında kaldık. CHP MYK üyesi Hurşit Güneş “bir gazeteci dostunu” içerden bilgi getirmesi için AKP Genel Merkezi’ne gönderdiğini söyleyerek, tüm gazetecilerin “casusluk” gibi mesleki değerlerle asla bağdaşmayacak bir ithamın hedefi haline getirdi.
 
Sayın Güneş’i, iddiası doğruysa, “gazeteci dostunu” derhal açıklamaya ve bu mesleğin onurlu, cefakar emekçilerini zan altında bırakmamaya çağırıyoruz.
 
İktidara ve TRT yönetimine, basın emekçilerine dönük baskıların kimseye yarar getirmediğini anımsatmak istiyoruz.
 
Soğuk kış günlerinde çalışanlarını kapı önüne koyan medya patronlarına vicdanlı olmayı anımsatmak bir işe yarar mı, bilmiyoruz.
 
İşten atılan ve her gün işten atılma endişesiyle yaşayan meslektaşlarımıza da bir sözümüz var: Bütün bu baskı ve yıldırma koşullarına karşı tek güvencemiz örgütlü gücümüzdür.
 
G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU 
 
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ)  Türkiye Temsilciliği
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği 
Türkiye Gazeteciler Sendikası  (TGS)
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)