Gündem
05 Oca 2012 13:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

FLAŞ! FLAŞ! FLAŞ! MÜMTAZER TÜRKÖNE İSTİFA ETTİ!

Mümtaz'er Türköne, yoğun eleştiri aldığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu üyeliğinden istifa etti...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sürpriz bir şekilde Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliği’ne getirilen Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu’ndanki üyeliğinden istifa etti.

Türköne, geçtiğimiz gün konuk olduğu Habertürk TV’de Balçiçek İlter’in sunduğu "Söz Sende" programında kendisine Atatürkçü tanımlamasının yapılmasını hakaret olarak algılayacağını söylemişti.

Türköne istifasının nedenini soranlara "Köşk’ün ve kurumun itibarını muhafaza için istifa ettiğini" söylüyor.

Bilindiği gibi "Atatürkçülüğe" karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Türköne’nin bu kurumun başına atanması kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratmıştı.

Türköne, Atatürkçülükle ilgili fikirleri konusunda kamuoyunu tatmin etmeyi başaramadığı için kurumdaki görevinden istifa etti.

İşte Türköne’nin tepki çeken o açıklamaları:

"ATATÜRK, ATATÜRKÇÜLERDEN KORUNMALI"


Atatürk’ün bu ülkenin bir ortak değerini olduğunu kaydeden Türköne "Atatürk’ün mirasına sahip çıkmamız lazım ve Atatürk’ün Atatürkçülerden korunması gerekli. Atatürk 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktı. Ve biz 19 Mayıs’ı Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutluyoruz. 1932 yılında İnönü İtalya’ya gidiyor. Ve İtalya’da faşist kutlamaları görüyorlar. Alıyorlar onu 1938’den itibaren 19 Mayıs törenleri diye Türkiye’de uyguluyorlar." dedi. Stadyumda öğrencilerin aynı hareketleri yapması, askeri disipline benzeten Türköne "19 Mayıs kutlamalarına model olarak İtalya’nın faşist kutlamaları alınmış. Beden eğitimi öğretmenleri bütün liselerde ali kıran baş kesen oluyor ve eğitim bitiyor" diye konuştu.