Gündem
18 Nis 2024 09:17 Son Güncelleme: 18 Nis 2024 09:17

Eyüpsultan Camii’nde papaz tartışması! Müftülük adres verdi: Bakanlığa gidin…

Yıllar sonra belediyenin CHP’ye geçtiği Eyüpsultan’da şimdi de ‘Taç giymiş papaz silueti’ tartışması yaşanıyor. Eyüpsultan Camii'nde namaz kılan vatandaşlar ‘Papaza tapıyoruz’ diyerek müftülükten mihrabın üzerinin kapatılmasını istedi. Müftülük, ‘Biz işletmeciyiz. Vakıflara gidin’ yanıtını verdi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk'ün haberine göre,  Eyüpsultan Camii’nde yıllardır süren ‘Taç giymiş Papaz silueti’ tartışmanın fitili 2019 yılında ateşlendi. Eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz,  'Taç giymiş bir papaz silüeti gibi duruyor. Vakıfların bunu düzeltmesi gerekiyor. Eski şekline döndürmeleri uygundur. Bunu artık kim, ne zaman yaptıysa, bilerek mi yapmıştır?'' sözleri üzerine çıkan tartışma yıllardır sürdü. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 yılında vatandaşlardan gelen şikayetlerin ardından  Üçüncü Selim zamanında inşa edilmiş mermer mihrabın bir âyetin yazılı olduğu alınlığını, “taç giymiş papaz suratına benziyor” gerekçesi ile kapattı. Alınlığın üzeri mavi renkli  bir hat levhası ile kapatıldı. Bu tartışmaları ilk başta ciddiye almayan tarihçiler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararına tepki gösterdiler.

 

BU SAYGISIZLIKTIR!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararına ünlü tarihçi Murat Bardakçı şu sözlerle tepki gösterdi: Bu rezalete sahne olan cami sıradan bir mescid yahut yol ortasındaki bir namazgâh falan değil, koskoca Eyüpsultan Camii’dir ve bu mekânda yapılacak en ufak değişiklik için başta Diyanet olmak üzere daha birçok kurumdan izin alınması şarttır. Dolayısı ile mihrabın üzeri birilerinin müsaadesi ile kapatılmıştır ve övüp yüceltmekten yere-göre koyamadığımız Osmanlı zamanından kalma zarif bir esere karşı girişilen böyle bir saygısızlığa kimin izin verdiğinin ortaya çıkarılması da farzdır! Düşünün: Mihrabın alınlığında taç giymiş bir papaz suratının gizlendiğini padişah olmasının yanı sıra aynı zamanda “Müslümanlar’ın Halifesi” unvânını da taşıyan Üçüncü Selim görmüyor; bunu camii ibadete açılmasının aradan geçen iki asır boyunca gelmiş-geçmiş Osmanlı uleması da fark etmiyor ama bir-iki dehâ ortaya böyle bir saçmalığı atıp iş mihrabın tahrip edileceği yolunda tehditlere kadar uzanınca Diyanet İşleri Başkanlığı cahillere söylentilerin palavradan ibaret olduğunu anlatıp işin aslını öğretmeye çalışacağı yerde tam 223 senelik eserin üzerini örtmeyi tercih ediyor!

 

LEVHA KALKTI TARTIŞMA YENİDEN BAŞLADI!

Eyüpsultan Camii'nin mihrabının üzerine konulan mavi renkli hat levhası Vakıflar Müdürlüğü tarafından kaldırıldı. Levhanın kalkmasından sonra yıllar önce başlayan o tartışma yeniden alevlendi. Camide namaz kılan vatandaşlar ilk olarak cami imamına , ‘Hocam papaza mı tapıyoruz. Kıldığımız namaz boşa gidiyor’ diye şikayette bulundu. Sonuç alamayan vatandaşlar bu defa da Eyüpsultan Müftülüğü’ne durumu telefonla bildirdiler. Müftülük iddialara göre , ‘Biz burada işletmeciyiz. Eyüpsultan Camii Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait. Şikayetinizi oraya yapın’ yanıtını verdi.

 

NAMAZIMIZ KABUL OLMAZ!

Müftülüğü telefonla arayan bir vatandaş, yaptığı şikayetle ilgili olarak, ‘Eyüpsultan’a ne zaman işimiz düşse namazımızı burada kılıyoruz. Namaz kılarken mihrap üzerinde taş giymiş papaz  silüeti dikkatimizi çekti.  Hat levhası vardı.  Namaz bittikten sonra yanımdaki arkadaşlara söyledim. Onlar da silueti papaza benzettiler. Bizim konuşmalarımıza bizimle birlikte saf tutan vatandaşlar da dahil oldu. Onlar da papaza benzetti. İmamla konuştuk. Levhanın neden kaldırıldığını sorduk ancak yetkisinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine müftülüğe telefon açtık. Bize işletmeci olduklarını, caminin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu söylediler.  Şaşırdık açıkçası. Kıldığımız namaz boşa gidiyor. ‘ dedi.