Televizyon
24 Eyl 2013 10:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

EUROVISION KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK!

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin Eurovision'a bu yıl da katılmama kararı alındığını açıkladı.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin geçen yıl yaptığı, 'Eurovision'a katılmıyoruz' açıklaması ile herkesi şaşırtmıştı. Bu yıl da kararını değiştirmeyen Şahin, kurallar değişmediği sürece Türkiye'nin Eurovision'da yer almayacağını söyledi.Bir grup ise internette 'Atilla Taş Bizi Eurovision'da Temsil Etsin' kampanyası başlatmıştı. Tüm bu tartışmalar sürerken Eurovision kurallarında değişikliğe gidildi.
 
JÜRİ OYLARI ŞEFFAF OLACAK

Bu tartışmalar sürerken Eurovision cephesinde ilginç bir gelişme yaşandı. İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan 2014 Eurovision şarkı yarışması toplantısından, 'yeni kurallar' kararı çıktı. Buna göre; Kopenhag'da yapılacak yarışmada yüzde 50 tele oylama, yüzde 50 jüri oyu ağırlığı değişmedi. Ancak yeni kurallara göre jüri oylarının daha şeffaf olacağı açıklandı. Katılımcı ülkeler kendi ülkelerindeki jüri üyelerini yarışmadan önce 1 Mayıs 2014 tarihinde ilan edecek. Ayrıca EBU, her jüri üyesinin tekil olarak verdiği oyları final yarışmasından sonra yayınlayacak.
 
TEMSİLCİ DE DEĞİŞİKLİĞİ 'YERİNDE' BULDU

Eurovision temsilcisi Jon Ola Sand, yeni kuralları "Başarılı bir yarışma için kuralları sıkılaştırıp açıklığı artırmak önemli" diye yorumladı. İbrahim Şahin, tele oylama ile jüri oylarının yüzde 50'ye 50 olmasına karşı çıktıklarını söylemişti. EBU'nun değişikliği TRT'nin taleplerini karşılamasa da şeffaflık getiriyor.
 
GÖZLER YENİDEN TRT'DE

Bu durumda TRT'nin itiraza devam edip etmeyeceği ya da yeni şartlar öne sürüp sürmeyeceği henüz bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde Twitter'da başlatılan bir kampanya'da da, TRT'nin tutumu nedeniyle diğer özel tv kanallarına Eurovision yayını için EBU'ya üye olma ve TRT'nin yerine geçmeleri çağrısı yapılmıştı. Bu yılki Eurovision şarkı yarışması 6, 8 ve 10 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.