Gündem
03 Eki 2023 16:58 Son Güncelleme: 03 Eki 2023 17:16

Ermenistan, Roma Statüsü'nü onayladı: Putin ülkeye girerse tutuklanacak

Ermenistan'da Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü onaylandı. Bu karar, Rusya lider Putin'in ülkeyi ziyaret etmesi halinde tutuklanması gerektiği anlamına geliyor.

Ermenistan Ulusal Meclisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Roma Statüsü'nü onayladı. Meclis oturumunda, UCM'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü, 22'ye karşı 60 oyla onaylandı.

Ermenistan, Roma Statüsü'nü 1999'da imzalamasına rağmen Anayasa Mahkemesi, 2004'te aldığı karar uyarınca statüyü Ermenistan Anayasası'na aykırı bulmuştu. Hükümet, 2022'de statünün incelenmesi amacıyla yeniden Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Ermenistan Anayasa Mahkemesi, 24 Mart'ta UCM Roma Statüsü'nün Ermenistan yasalarına uygun olduğu kararını vererek onay için Ulusal Meclis'e göndermişti.

KREMLİN 'DÜŞMANCA BİR KARAR' DEMİŞTİ
Roma Statüsü'nün Anayasa Mahkemesi tarafından yasalara uygun bulunması Ermenistan ve Rusya arasında gerginlik yaratmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "(Ermenistan'ın Roma Statüsü kararı) Bu bize yönelik son derece düşmanca bir karar. Onaylayabileceğimiz bir durum değil" ifadelerini kullanmıştı.

PUTİN HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI
UCM, “Ukraynalı çocukların hukuksuz sınır dışı edilmesi” nedeniyle mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama kararı çıkarmıştı. Putin, kararı nedeniyle Güney Afrika’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılmamıştı. Ermenistan’ın UCM’ye üye olması, Putin’in bu ülkeye de gidemeyeceği anlamına geliyor.

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 19 Eylül'de Ulusal Mecliste yaptığı konuşmada, Roma Statüsü'nün Ermenistan-Rusya ilişkileri ile bir bağlantısının bulunmadığını, tüzüğün onaylanmasının Ermenistan'ın güvenliğiyle ilgili olduğunu belirtmişti.

Roma Statüsü, 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de toplanan Birleşmiş Milletler Konferansının İtalya'nın başkenti Roma'da karara bağladığı Uluslararası Ceza Mahkemesinin Kuruluş Statüsü'dür.