Televizyon
06 Kas 2013 09:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

ERHAN ÇELİK CANLI YAYINDA RTÜK'E SİTEM ETTİ; ''MARUZATIMIZ VAR''

Çelik bu akşam Show TV Ana Haber Bülteni'ni ‘'bizim bir maruzatımız var'' diyerek kapattı.VİDEO

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir haber nedeniyle ceza aldıkları bilgisini izleyicilerle paylaştı. Erhan Çelik konuyu izleyiciye şu sözlerle aktardı:

“Maruzatım var. Kimi zaman ekranlarınıza getirdiğim görüntülerdeki vatandaşlar gibi; maruzatım var. Bu kez bizim maruzatımız var. Geçtiğimiz günlerde ekranlarınıza bir haber getirdik. Şu anda arkamda görüyorsunuz tek bir karesini. Bu karesini dahi korkarak yayınlıyorum ama derdimi anlatmam lazım. Bu nedenle yayınlamak zorundayım. Hatta şöyle yapalım, arkadan alıp yanıma verelim, daha iyi görülsün. Başımı yine yakacaksa da artık daha iyi yaksın. Bu arada televizyonlarınızın ayarlarıyla oynamayın; çünkü sorun televizyonunuzda değil.

Biz bozduk görüntüleri…

Ekranda görüp izleyemediğiniz; 2 buçuk ay önceki bir haberin görüntüsü. 24 Ağustos’ta yayınlamıştık o haberi. Suriye’de kimyasal silah kullanılmış, 600’ü aşkın çocuk, kadın, erkek ölmüştü. Amerika’nın kimyasal silah kullanılmasını kırmızı çizgi ilan ettiği günlerdi. Yani bir savaş ihtimali vardı. Üstelik bu olası savaş Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyordu. Yani; neresinden bakılsa haberdi bu görüntüler ve olayın kendisi.

Nitekim dünya medyası da bigane kalamadı. Günlerce işledi konuyu. Biz de öyle yaptık. Evlatlarını kaybedeb anne-babaların feryadı yürek dağlıyordu, sizlerle paylaştık. Gerçekten çok hazin görüntülerdi. Ama görüntüler o kadar vahşiydi ki, mozaikleyip yayınladık. Oysa BBC ve CNN gibi dünya devi medya organları bu görüntüleri hiçbir şeyine dokunmadan gösterdi. Biz ise; sadece yayıncılık değil, insan olmanın da sorumluluğu gereği öyle yapmadık. Görüntüleri olduğu gibi vermedik. Buna rağmen ceza aldık.

Gösterdiğimiz onca hassasiyete rağmen…

Oysa görüntüleri; ceza alma endişesinden değil, gazetecilik ahlakı ve insani hassasiyetlerimiz gereği bozmuştuk. Dünyanın hiçbir yerinde bu görüntüler bozularak verilmedi, Türkiye dışında. Ve yine Türkiye dışında bu görüntüleri yayınlamaya dünyanın hiçbir ülkesinde ceza kesilmedi…

Biz aynı şekilde haberi Türkiye’deki pek çok televizyon kanalı bu hassasiyeti göstermemişiz gibi ceza aldı. Dahası, ‘İnsan onuruna aykırı yayın yapılamaz’ maddesinden…

Bu maddeden verilen ceza, para cezasından daha ağır geldi bize. Çünkü amacımız yalnız haber vermek değil, insan yaşamı ve onurunun nasıl hiçe sayıldığını, üstelik toplu bir katliamla bunun nasıl yapıldığını kamuoyuyla paylaşmaktı.

Tüm samimiyetimizle bunu paylaşmak istedik. Aklımıza durgunluk verecek başka cezaları açıklamak durumunda kalmamayı umut ederek kısa bir ara veriyoruz şimdi… “