Gündem
14 Nis 2011 17:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:14

ERDOĞAN'IN SERT ÇIKIŞINA AP'DEN YANIT GELDİ!

Siyasilerden ilk ve en sert tepki Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Omen Ruijten'den gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şenerin tutuklu olması konusunda geldi.

Başbakan Erdoğan’ın Strasbourg çıkışı, Avrupa’da yankı buldu. Siyasilerden ilk ve en sert tepki Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Omen Ruijten’den gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şenerin tutuklu olması konusunda geldi.


Başbakan Erdoğan, gazetecilerle ilgili Strasbourg’da sert konuştu, Avrupa’dan cevap gecikmedi.

Eleştirilerinde lafını sakınmayan AP Türkiye raportörü Ria Omen Ruijten oldu.

Ruijten, "Şık ve Şener’in uzun süre tutuklu kalması demokrasinin özü ile bağdaşmaz" dedi, Ergenekon soruşturmasında seyrin değiştiği algısını dile getirdi.

Ruijten, "Ergenekon araştırmalarının yapılması taraftarıydım, ancak çok tanınan iki gazatecinin tutuklanması nedeniyle endişeleniyorum. Özgürlüğün sağlanması fasılların açılıp kapanmasından daha önemli. Basının kısıtlanması Avrupa’nın hedeflediği bir şey değil. Gazeteciler, Ergenekon davasıyla ilişkilendirildikleri zaman savcı gazetecileri sorgulayabilir. Suçları belli olmadan tutuklanan yüzlerce gazeteci var. Artık sonuçların ortaya konması gerek. Bu kadar insanın cezaevinde tutulması süreci  verimsizleştiriyor."

Bir gazeteci, Erdoğan’ın "kimse gazetecilik faaliyetleri yüzünden tutuklu değil" sözlerini anımsattı, Ruijten’in tonu sertleşti, "mahkemenin parçası mısın? Notları gördün mü?" diye tepki gösterdi.

Erdoğan’ın Strasbourg’da Fransız bir vekile verdiği yanıtla somutlaşan Fransa’ya sert çıkışı uluslararası basında yankı buldu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi yaklaşan seçimlere dikkat çekti: "Erdoğan’a Fransızlardan bahsetmeyin. Bu aralar, Türkiye’de Fransızları eleştirmek çok prim yapıyor. Erdoğan seçim kampanyasının ortasında. Birçok Türk, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olmasını hakaret olarak görüyor. Sarkozy’nin Türkiye’yi Paris’teki Libya toplantısının dışında tutması Fransa’yı sömürgeci, Türkiye’yi Ortadoğu’nun yeni oyun kurucusu olarak gören Erdoğan’ı öfkelendirdi."

AKPM’de Erdoğan’ın "Türkiye’ye de Fransızsınız galiba" diye çıkıştığı Fransız parlamenter Muriel Marland Mili Tello. Fransız Halk Hareketi Birliği Partisi UMP’den. Yani Sarkozy’nin partisinden...

Marland-Militello, parlamentonun Ermeni Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı.

Erdoğan’ın AKPM hitabı ile ilgili ortada bir de iddia var.

O da Ermeni vekillerin Strazbourg’da Erdoğan’a soru sormasının engellendiği yönünde.

İddiaya göre meclis başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, soru sırasının değiştirilmesi için sekreterliğe baskı yaptı. Ermeni vekillerin soruları geriye atıldı.

Bir Ermeni temsilci de Erdoğan’a yaklaşıp 1915 olaylarına ilişkin bir fotoğraf albümü verdiği iddiasında. O vekil, "Erdoğan’ın cevabı ’Ermenistan bu tutumunu sürdürürse Türkiye de bazı fotoğraflar gösterecek’ oldu" diyor.

www.cnnturk.com