Gündem
25 Eki 2021 15:29 Son Güncelleme: 25 Eki 2021 15:31

Erdoğan'ın 'istenmeyen adam' çıkışına Fransa ve Almanya'dan cevap geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osman Kavala için serbest bırakılma çağırısı yapan 10 büyükelçiyi 'istenmeyen adam' ilan etmesiyle ilgili çıkışı konuşulmaya devam ederken konuyla ilgili Fransa ve Almanya cephesinden de açıklama geldi.

Osman Kavala'nın tutukluluğunun 4. yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın ortak açıklamasını sosyal medyada paylaşan Ankara Büyükelçileri hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'istenmeyen kişi ilan edilip sınırdışı edilmeleri' talimatı verdiğini duyurmasıyla ilgili Berlin ve Helsinki'den açıklama geldi.

Almanya hükümeti ve Finlandiya Cumhurbaşkanlığı, büyükelçilerin sınırdışı edilmesine dair Ankara'dan resmi bildirim almadıklarını söyledi.

'ABD ve Fransa ile istişare halindeyiz'

Alman Hükümeti ve Dışişleri Sözcüleri, olağan basın toplantısında, diplomatların sınırdışı edilmesine dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan resmi bildirim gelmediğini belirtti.

Konuyla ilgili haftasonunda Washington ve Paris'teki ortaklarıyla görüştüklerini aktarırken, 'Türkiye'nin Almanya için önemli bir ortak olduğu' mesajını verdi.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından yapılan yorumlardan endişeli ve şaşkınız" diyerek ekledi: "Ancak Türkiye tarafından resmi bir bildirim yapılmadı. Türkiye tarafından henüz resmi bir iletişim yok. Bekleyip görmek zorundayız. Benzer tehditlerden etkilenen ortaklarla yakın istişare halindeyiz."

'İkili ilişkilerin derinliğine ve önemine aykırı olacaktır'

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de şunları söyledi: "Elbette basında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını gördük. Ancak hafta sonu boyunca sınırdışı etme veya benzeri herhangi bir resmi bildirim almadık. Böyle bir sınırdışı etme, Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin derinliğine ve önemine aykırı olacaktır. Berlin konuyla ilgili hafta sonu boyunca Paris ve Washington'daki ortaklarla temas halinde oldu."

Ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı da "Erdoğan'ın Fransa Büyükelçisini sınırdışı etme planlarıyla ilgili Türkiye'den resmi bilgi gelmedi" açıklamasında bulundu.

Helsinki'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'dan "Bildiğim kadarıyla Finlandiya, büyükelçinin sınırdışı edilmesine ilişkin diplomatik kanallardan henüz bir bilgi almadı" dedi.