Gündem
07 Ağu 2012 00:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:00

ERDOĞAN, GÜL'E O DANIŞMANI KOV DEDİ! FATİH ALTAYLI KODLARI ÇÖZDÜ!

Habertürk ekranında Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Fatih Altaylı gündemi yorumladı.

Akşam Raporu'na konuk olan Altaylı, Suriye ve Kürt sorunu ekseninde değerlendirmeler yaptı.

Altaylı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Ahmet Sever'in açıklamalarıyla başlayan tartışmada gelinen noktayı da yorumlarken ilginç bir değerlendirme yaptı. Başbakan'ın ATV'deki açık oturumda Ahmet Sever'e yüklenmesine karşın asıl mesajı Sever'e değil Abdullah Gül'e verdiğini söyleyen Altaylı "Başbakan bu danışmanı kov mesajı verdi" dedi.

BAŞBAKAN, DANIŞMANA YÜKLENDİ AMA ASIL MESAJI GÜL'E VERDİ

"Başbakan dünkü açıklamasında Ahmet Sever'e değil Abdullah Gül'e mesaj veriyor. Ne diyor? Bu adamı kov rahatlat ortamı diyor. Hani babaya eli kalkmaz da oğlunu döver. Herkes biliyor ki (Ruşen Çakır'a yapılan) o açıklama danışmana değil Cumhurbaşkanı'na ait. Başbakan diyor ki, "Abdullah Bey bu sözler hoş olmadı, Ahmet Sever'i yolla bu gerilimi aşalım". Tayyip Bey dese ki Cumhurbaşkanı ben olmak istiyorum, Abdullah Gül büyük ihtimalle çekilir zaten. Öncesinde de tersi oldu çünkü... Kardeşlik hukuku deniyor doğru ama kardeşler arasında da güç ve mevki kavgası olabilir. Kardeşler arasında miras kavgası da olabilir.

ABDULLAH GÜL, AHMET SEVER'İN HAMLELERİNE GÜVENİYOR

Ahmet Sever'in bu açıklamayı yapmasının nedenini biliyorum ama söylemek doğru olur mu bilmiyorum. Abdullah Gül, Ahmet Sever'in hamlelerine güveniyor. Çünkü, Sever'in hamleleri daha önce kendisini köşke çıkardı. Bu nedenle Abdullah Gül kendisine güveniyor. Pratik olarak doğrulanmış bir tecrübesi var Abdullah Gül'ün bu konuda..."

TÜRKİYE KUZEY SURİYE'YE GİRMEYECEKTİR

"Ben Türkiye'nin Kuzay Suriye'ye girmeyeceğini düşünüyorum. ABD'nin bu konuda uyarısı var. Geçtiğimiz günlerde basına yansıdı, girmeyin diyerek bir uyarı yaptılar. Neden girmeyin dediler, Esad'ın zaten sonu geliyor. Zaten bir süre sonra bitecek bir adamın peşinde bataklığa batmak doğru olmaz. Bir süre sonra zaten girmeye gerek kalmayacaktır. Böyle bir durumda Türkiye haldır huldur Suriye'ye girip başını belaya sokmayacaktır diye düşünüyorum."

TEK DOSTUMUZ BARZANİ KALDI AMA O DA KÜRT BİR LİDER

"Ben PKK'nın yükselen eylemlerini iç politikadan çok dış politikaya bağlıyorum. Mesela İran'la ilişkilerimiz Osmanlı'dan bu yana bu kadar kötü değildi. Suriye merkezi yönetimi Türkiye'ye karşı, Irak merkezi hükümeti de karşı. Bir tek Barzani ile ilişkiler iyi. Ama O da Kürt bir lider. Ben Barzani ile defalraca görüşmüş bir gazeteciyim. Selahaddin'deki ofisinde görüşüyorduk bir keresinde. Kalktı pencereye gitti, perdeyi araladı, bana gel dedi. Manzarayı gösterdi, biz burada bir adanın üzerindeyiz dedi. Burada bir petrol yatağı var ve Kürt halkının zenginliğidir bu dedi. Çıkar o zaman dedim. O da çıkaramayız, ABD'nin izni lazım dedi. Ne Türkiye ne İran ne Irak, ABD'nin izni lazım dedi. Barzani'nin bir Kürt lider olarak büyük bir Kürt devleti kurmak amacına sahip olmayacağını düşünemeyiz."

TÜRKİYE APARTMANDA YALNIZ KALMIŞ DURUMDA

"Bugün Türkiye'nin karşısındaki düşman Suriye gibi gözüküyor ama bir de bizim görülmeyen, hayali düşmanlarımız var. Belki de çok yakın müttefik diye bildiğimiz ülkeler Türkiye'yi bir belaya sokmaya çalıştı. Tamam Türkiye büyük ve güçlü, kolay kolay başı belaya girmez ama başı ağrır, kan kaybeder, üzülür... Sıfır sorun dedni ama sorunsuz komşumuz kalmadı. İsrail ile neden sorunluyuz anlamıyorum. Apartmanda yalnız kaldık. Eğer kolu komşuya selam veremez hale gelirseniz kendinizi rahat hissedemezsiniz."