Gündem
21 Mar 2011 13:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:09

EMİNE UŞAKLIGİL: CUMHURİYET GAZETESİ'NDE ÇALIŞAN HİÇ KİMSEDEN BİR TEPKİ ALMADIM!

Nuriye Akman, Akılda Kalan'da dün akşam Cumhuriyet Gazetesi'nin eski hissedarlarından Emine Uşaklıgil'i ağırladı.

Edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil ile Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu Yunus Nadi’nin torunu olan Emine Uşaklıgil, bugünlerde “Benim Cumhuriyet’im” adlı kitabı ile gündemde. Kitabını üç buçuk yılda hazırlayan Uşaklıgil, ancak son bir yıl içinde kitabına yoğunlaşabildiğini ve zamanının tümünü bu kitaba ayıramadığı için hata yaptığını söyledi. Programda eski Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının Uşaklıgil’in kitabını nasıl karşıladıklarını soran Nuriye Akman, özellikle Ali Sirmen ve Şükran Soner gibi isimlerin kitabı nasıl değerlendirdiklerini merak ettiğini söyledi. Kitabında Cumhuriyet Gazetesi’nin tarihini siyasi ve kuşaklar arası açıdan tüm çatışmalarını ele alan Uşaklıgil’in cevabı ise ilginçti. Uşaklıgil, “Şu anda Cumhuriyet’te çalışan hiç kimseden bir tepki almadım” dedi.
 Akman: Kitabınızdaki ifadeleri daha cesur buldum…
 Programda Emine Uşaklıgil, Akman’ın “İlhan Selçuk öldü. Sonra gazete ne oldu? Onun çizgisi devam ediyor mu? Farklılaşmalar görüyor musunuz?” sorusu ile ilgili yorum yapmak istemedi.
 Uşaklıgil, İlhan Selçuk’un hastalığında Hikmet Çetinkaya’ya verdiği röportajı hatırlattı ve Selçuk’un artık darbe döneminin bittiğini ve bu ülkenin ancak demokratikleşme yoluyla değişeceğini söylediğini belirtti. Uşaklıgil’in cevabı üzerine “Ama yansıyor muydu? O sırada gazetenin durumu da bu sözlerin aynası gibi miydi? Sizin yorumunuzu merak ediyorum” diyen Akman’a Uşaklıgil “İzliyorum şu anda. Yorum yapamayacağım” şeklinde cevap verdi.
 Bu konuşmanın üzerine Akman, Uşaklıgil’in programdaki cevaplarını şöyle değerlendi: “Kitabınızdaki ifadeleri daha cesur buldum. Şu anki konuşmamızda bazı konuları biraz daha yumuşak ele aldığınızı hissediyorum. Bir yangının küllerini belki de yeniden alevlendirdi bu kitap. Eğer dikkatle okunursa alınacak çok ders var”
 Akman’ın Uşaklıgil’e “Kitabınızı İlhan Selçuk’un ölümünden evvel çıkmasını, onun okumasını ve eleştirmesini ister miydiniz? Yoksa bundan kaçındınız mı?” sorması üzerine ise “Konuşmak isterdim. Ama İlhan Bey ile konuşma noktasına geldiğimde hastalandı” diyen Uşaklıgil, İlhan Selçuk hasta olduğu için görüşme talebinde bile bulunmadığını belirtti.  
 Veliaht olmak istediğimi vallahi hatırlamıyorum                                   
Programda Hasan Cemal’in “Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim” adlı kitabı da konuşuldu. Hasan Cemal’in kitabından yola çıkarak Akman, Uşaklıgil’e “Hasan Cemal, Nadir Bey’in ölümünden sonra veliaht olarak sizin adınızın zikredilmesi konusunda ısrarcı olduğunuzu söylüyor. Bu doğru mu?” diye sordu. Uşaklıgil’in cevabı ise ilginçti. Uşaklıgil, Akman’ın sorusunu “Vallahi hatırlamıyorum” şeklinde yanıtladı.
“Ruhen Uşaklıgil’im”
Nuriye Akman,  Emine Uşaklıgil’in kendisini daha çok Nadi ailesine mi, yoksa Uşaklıgil ailesine mi yakın bulduğunu da sordu. “Kaçınılmaz olarak ikisi de” diyen Uşaklıgil, ruhen daha fazla Uşaklıgil hissettiğini vurguladı.  

Akman’ın, Uşaklıgil ailesinde yaşanan intiharlarla ilgili düşüncelerini sorması üzerine “İntiharı anlamak çok zor” diyen Uşaklıgil, daha kırılgan olduğu için Uşaklıgil ailesinde intiharların yaşanmış olabileceğini söyledi.
 “Bekir Coşkun, her zaman beğendiğim bir yazardı”
 Uşaklıgil, programda ölümünden sonra İlhan Selçuk’un köşesinde Bekir Coşkun yazmaya başlamasını da değerlendirdi. Akman’ın “Bekir Coşkun’un İlhan Selçuk’un köşesinde yazmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? O boşluğu dolduruyor mu?” sorusunu Uşaklıgil, “Bekir Coşkun, her zaman beğendiğim bir yazardı. Hem gazete için, hem Bekir Coşkun için de doğru bir seçim oldu” şeklinde yanıtladı