Medya
19 Ağu 2011 05:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:41

ELİF ŞAFAK İNTİHALCİDEN Mİ İNTİHAL YAPTI? ORAY EĞİN'DEN İLGİNÇ İDDİA!

Elif Şafak'ın intihal yaptığı iddia edilen kitabın sahibinin intihal bakımından sicili pek de temiz değilmiş! İşte Oray Eğin'in ortaya attığı o ilginç iddia...

Elif Şafak dün Habertürk'teki köşesinde bir mektup yayınlamıştı. İskender'i yazarken intihal yaptığı iddia edilen kitabın yazarı Zadie Smith'tendi mektup. Smith o mektupta Elif Şafak'a destek oluyordu.

Oray Eğin de bugünkü yazısında, aslında Zadie Smith'in de intihal bakımından sicilinin pek temiz olmadığını iddia etti.

İşte Oray Eğin'in o yazısı...

Artık Elif Şafak'la ilgili 'intihal' suçlamaları 'Elif Shafak' olarak bilindiği Okyanus Ötesi'ne kadar sıçradı. Ünlü edebiyat sitesi The Million ayrıntılı bir haber yayımladı. Ardından topa New York Observer girdi. Önümüzdeki günlerde yayımlanmak üzere İngiliz gazeteleri de haber hazırlıyor, yazarlardan, gazetecilerden görüş alıyor.

İş daha da büyümesin diye bir tedbir alınmış ama.
Dün, Elif Şafak'ın da köşe yazdığı Habertürk gazetesinde Zadie Smith'in bir mektubu yayımlandı. Şafak'ın kendi kitabından intihal yaptığı iddialarına karşılık 'Aldırma Elif, aldırma' diyor Smith:
'Sevgili Elif, Hanif Kureishi bana her ikimizin kitaplarıyla ilgili saçma sapan haberlerin yer aldığı link'i yolladı. Sana sadece şunu söylemek istedim, ben bu iddiaları tamamen gülünç buldum. Umarım her şey güzel olur, lütfen bu zehirli insanların seni etkilemesine, aşağı çekmesine izin verme, bir yazardan bir başka yazara hayranlıkla, Zadie.'

Böylece 'intihal' tartışmalarına nokta konduğunu zannediyorsunuz değil mi?
Pek öyle değil ne yazık ki.
Ne de olsa Zadie Smith de 'intihal' konusunda epey esnek bir yazar.
NY Press'te yer alan bir yorum Elif Şafak'ın intihal yaptığına ihtimal vermemekle beraber tartışmalara söz konusu olan yazarın Zadie Smith olmasının manidar bir tesadüf olduğuna işaret ediyor.

Meğer Smith 'On Beauty' romanının olay örgüsünü meşhur 'Howards End' romanından 'farkında olmadan' arakladığını itiraf etmiş! Benzerlik ortaya çıkınca da kendi romanının ilk cümlesini, 'Howards End'in ilk cümlesine benzeterek 'atıf' yapmış.

Bitmedi... Smith, romanının hızlı akışını Martin Amis'in 'London Fields' romanına borçlu olduğunu da söylüyor. 'The Believer' dergisinin eski bir sayısında Smith gençliğinde açık açık Amis'ten 'intihal yaptığını' (tam da bu kelimeyle) yazıyor.

Martin Amis bu intihal iddiaları karşısında zamanında 'Olay örgüleri, konular romancının hayal gücü ve kullanımı için ortak bir havuzda yer alır' gibi bir açıklama yapıyor. Ancak kendi romanıyla Smith'inki arasında 50 tane benzerlik görünce bu sözünü geri alıp epey öfkeleniyor.

Neyse...

Henüz 'İskender'in İngilizce baskısı çıkmadı. Zadie Smith de daha okumadığı bir romandan yola çıkarak yorum yapıyor.

Tarih ne ilginç değil mi? Zamanında taklit ettiği Martin Amis ona büyüklük göstermişti, ancak sonradan çok kızmıştı.

Şimdi Smith de şimdi kendisiyle bir anlamda benzer bir kaderi paylaşan Elif Şafak'a destek oluyor. Edebiyatta kız kardeş dayanışması ne güzel...Peki yarın?

Oray Eğin/Akşam