Gündem
21 Haz 2013 15:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:14

ECONOMİST'İN İLGİNÇ YORUM: POLİS TAKSİM'İ GERİ ALDI ANCAK NE PAHASINA?

Economist, polisin protestoları bastırmasından sonra Türkiye'nin çoğunda gösterilerin giderek azaldığını belirtiyor.

Gezi gösterileri ve onları bastırmak için polisin yaptığı sert müdahaleler, yabancı medyayı meşgul etmeyi sürdürüyor. Economist dergisi son sayısında "hırçın polis taktikleriyle Taksim Meydanı’nı ve başka protesto yerleri geri alındı ama bunun Türkiye’nin itibarı için bedeli ağır oldu" yorumunu yapıyor.

İngiliz haftalık dergi, 31 Mayıs’ta başlayan protestoların giderek azaldığını, ülkenin çoğunun sakin olduğunu belirtirken "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, sıkı kontrolde olduğu görünüyor" diyor.

Ankara ve İstanbul’da düzenlenen kalabalık mitinglere dikkat çekerek Erdoğan’ın tabanının her zamankinden "daha fazla sadık ve ona her zamankinden fazla tapıyor" gibi değerlendirmelerde bulunan Economist, buna karşın "Ancak ne pahasına?" sorusunu sorduktan sonra şu savları dile getiriyor:

"Türkiye’yi bir bölgesel güce dönüştüren ve siyasi İslam ile demokrasinin mükemmel bir şekilde bir arada yaşayabilir bir karışım olduğunu kanıtlayan Erdoğan, vizyoner olarak övülüyordu. Şimdi ise, uluslararası itibarı kötü bir biçimde zedelendi. Kendisini eleştirenler, şimdi onu sevmiyorlar ve ayrıca ondan korkuyorlar. Onun istediği de bu sanki."

Economist, olaylar sırasında yaşanan polis şiddeti, binlerce kişinin yaralanması ve "sözde provokatörler"e karşı başlatılan "cadı avı"na dikkat çektiği analizinde, sosyal medyayı "bastırma" planlarının da yapıldığını kaydediyor.

Türkiye ile AB ilişkilerinin kötüleştiğini de belirten Economist, Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu kararına gösterdiği sert tepki ve Almanya’nın müzakere sürecinde yeni bir başlığın açılmasına karşı çıktığı duyumlarına da dikkat çekiyor.

Ancak "Hükümetin acımasızlığına rağmen birçok kişi, protestoların Türk demokrasinin kökleşmekte olduğunu gösterdiğine inanıyor" diyen Economist, "Protestocuların çoğu, şiddeti reddetti ve bunun yerine mizaha ve hayal gücüne başvurdu" diyor ve bunun örneği olarak da "Duran Adam"ı gösteriyor.

"KÜRT GİRİŞİMİ HER GEÇEN GÜN DAHA SALLANTIDA GÖRÜNÜYOR"

Economist yazarı, kendisine hakaret eden twitteleri aldığını da anlattığı analizinde "Önceki krizler, Türklerin büyük bir affetme ve unutma kapasitelerinin olduğunu ortaya koydu ancak, Erdoğan’ın Kürt girişimi ne olacak?" sorusunu sorduktan sonra "Bu, her geçen gün daha sallantıda görünüyor" dedi.

Analizde bu çerçevede PKK liderlerinden Murat Karayılan’ın hükümeti "savaşa hazırlamakla" suçladığı, insansız hava araçlarının Kandil kampları üzerindeki gözetim faaliyetlerine yeniden başladığını" söylediği ve reformların Meclis’in Temmuz sonunda tatile çıkmadan önce geçmesini istediği anlatılıyor. (ANKA)