Gündem
23 Kas 2012 12:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

ECEVİT'İ DEĞİŞTİRİN PARA GELİR DİYEN GAZETE BATTI!

2001 ekonomik krizinde, Başbakan Bülent Ecevit'i gönderin diye manşet atan FT Deutscheland gazetesi battı.

8 Şubat darbesinin finali olarak kabul edilen 2001 krizinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in görevden alınması için uluslararası sermayenin sözcülüğünü yapan Financial Times Deutscheland gazetesi battı. Gazetenin bağlı olduğu Gruner+Jahr Yayınevi yayını durduracaklarını açıkladı. 2001 krizi döneminde yüzde 50'si İngiliz Financial Times'ın patronu Pearson Grubu'na ait olan gazete 11 Eylül saldırılarının ardından Irak işgaline karar veren ABD Başkanı Bush ve savaş yanlısı neo-concu çetenin temsilcisi gibi çalışarak, Irak savaşına girmek istemeyen Ecevit Hükümeti'nin parayla devrilmesi için şantaj yapılmasında rol oynamıştı. Gazete 2001 Kasımı'nın ilk günlerinde, IMF'den kaynak bekleyen ancak parayı alması çeşitli nedenlerle engellenen Türkiye'ye yönelik deklarasyon benzeri haberde "Ecevit'i değiştirin para gelir" manşeti atmıştı.
 
ECEVİT GİTSİN KEMAL DERVİŞ GELSİN DEMİŞTİ
 
Aynı yazıda "Yaşlı Başbakan Bülent Ecevit önderliğindeki koalisyonun değiştirilmesi yararlı olacak. Bu durumda geçiş hükümetini de Devlet Bakanı Kemal Derviş yönetebilir" denilmişti. Bu yazıdan kısa bir süre sonra Ecevit'in sağlık durumu aniden kötüleşmiş, halen Ergenekon davası nedeniyle hapiste bulunan Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Hastanesi'ne kaldırılmış ondan sonra da Ecevit'in yakın çevresinin "suikast" olarak nitelendirdiği olaylar yaşanmıştı.
 
2008 YILINDA YARISI FINANCIAL TİMES'INDI
 
Almanca yayın yapan Financial Times Deutschland'ın yüzde 50'si 2008 yılına kadar Financial Times'ındı. Financial Times'ın sahibi olan Pearson Grubu 2008'de FT Deutschland'ı elden çıkardı. Halen Gruner+Jahr'a bağlı faaliyet gösteren gazete 2000 yılında yayına başlamıştı.
 
250 MİLYON EURO ZARAR

 
Yayınevi yönetimi, kapatma kararına ekonomi medyasında kötü seyreden tirajları gerekçe gösterdi. Reklam gelirlerinin azalması ve satışların düşmesi nedeniyle yayınevinin bu sene 15 milyon euro zarar edeceği tahmininde bulunuluyor. Bu zararın 10 milyon eurosunun gazeteden kaynaklandığı, gazetenin yayına başladığı 2000'den bu yana toplam zararının 250 milyon euro olduğu belirtiliyor.