Gündem
06 Şub 2013 16:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:00

DÖNEM DİZİSİ ÇEKECEK MEKAN KALMADI

Dönem dizisi çeken ekipler arabalar ve kostüm konusunda sıkıntı yaşamazken, mekân bulmakta zorlanıyor.

Türkiye, dizi/film sektörü her geçen gün artan bir büyüme gösteriyor. Televizyon ya da beyaz perde için çekilen yapımlarda kullanılan klasik arabalar, dönem kıyafetleri, yaşam tarzları ve mekânlar prodüksiyon şirketleri için büyük bir çalışma alanı oluşturuyor...

Dönem dizisi çeken ekipler arabalar ve kostüm konusunda sıkıntı yaşamazken, mekân bulmakta zorlanıyor. Eski mahalle dokusunu vermek için İstanbul'un altını üstüne getiren ekipler birkaç tarihi bina ve sokağa ancak rastlıyorlar. Tabii bu dokuyu bozan baz istasyonları, gelişigüzel ve estetikten yoksun neon tabelalar ve silüeti bozan gökdelenlerin gölgesinde kalmamışsa.

Kentsel dönüşümün hızladığı ülkemizde tüm dünyaca kabul edilen İstanbul tarihi dokusu eski görüntüsünden hızla uzaklaşıyor. Bu sebeple prodüksiyon firmaları doğal set ortamından uzaklaşarak devasa platolarda  konuya uygun set kurarak durumu kotarmaya çalışıyorlar. Ya da sıkça rastladığımız gibi İstanbul'da geçen bir diziyi şehir dışında çekerek, yapımı gerçeklikten uzak bir duruma getirmek zorunda kalıyorlar. 

Yakında ekrana gelecek dönem dizisi 'Tozlu Yollar'ı çeken yönetmen Özer Kızıltan da platonun önemine dikkat çekiyor: "Tabii ki sektör adına ciddi zorluklar yaşanıyor. Korunmuş olsa daha rahat çalışırız. Ancak filmleri platolarda çekmek lazım." Kısaca çarpık kentleşme ve tarihi dokunun değişmesi sinema sektörüne zarar verirken set kuramayacak küçük bütçeli yapımların da işini zorlaştırıyor.

Eski bir yapı bulduğunda sevinen yapım ekibi hemen yanındaki çarpık bina sebebiyle kadrajlarda istedikleri kareleri yakalamakta güçlük çekiyorlar.