Gündem
07 Mayıs 2020 09:42 Son Güncelleme: 07 Mayıs 2020 10:39

Dolar tarihi zirveyi gördü! AA’dan flaş haber: İngiliz finans kuruluşları TL’ye saldırdı

Dolar/TL kuru, hafta başından bu yana sert yükselişine devam ediyor. Güne 7,20 TL'nin üzerinde başlayan dolar kuru 7,24'lük tarihi seviyelere çok yaklaştı.

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası’nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Bu sabahki ilk işlemler ise 7,21 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Saat 09.30’dan sonra dolar/TL kuru, 7.24’ü aşarak tarihi zirvesini yeniledi.

Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018’de 7,24 ile görülmüştü.

Saat 08:20 itibarıyla dolar/TL’de 7,2170’ten; euro/TL’de 7,80’den işlemler gördü. Dolar kuru, öğlen olmadan 7.2460 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı.

ANADOLU AJANSI: TÜRK LİRASINA SALDIRIYORLAR

Dolar kuru tarihi zirvesini yenilerken Anadolu Ajansı (AA)  Türk lirasına değer kaybettirmeye çalışan Londra merkezli bazı finansal kuruluşların, ellerinde olmayan TL ile yüksek miktarda döviz almaya kalktıklarını duyurdu.

İşte AA haberinin tam metni:

Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan Türk lirası ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalkarak, Türk lirasına değer kaybettirmeye yönelik manipülatif ataklarına devam ediyor.

AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılar. Ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu finansal kuruluşlar, Merkez Bankasının EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştüler.

DÜZENLEYİCİ KURUMLAR HAREKETE GEÇTİ

Serbest piyasanın kurallarını hiçe sayan bankaların Türk piyasasına yönelik manipülatif ataklarını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yatırımcı toplantısına denk getirmesi ise dikkati çekti. Söz konusu işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği öğrenildi.

2019 MART AYINDA DA BENZER SALDIRI YAPILMIŞTI

Londra merkezli yatırım bankaları 2019 yılının mart ayında da dolar işlemlerinde temerrüde düşmüştü. Yerel seçimlerin hemen öncesinde ellerinde TL olmadan yüklü miktarda dolar alan bankalar Türk lirası bulamadıkları için Türk bankalarına ödeme yapamamıştı. Temerrüde düşen bankalar Londra piyasasında yüzde 1000'i aşan faizlerle Türk lirası bulmaya çalışmışlardı.

TEMERRÜT NEDİR?

Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir. Yani alacaklı ya da borçlu taraflardan birinin borcunu ya da yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumudur.