Gündem
21 Eki 2010 19:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

DOĞAN YAYIN HOLDİNG'E CEZA ŞOKU! AYDIN DOĞAN NE KADAR ÖDEYECEK?

Doğan Yayın bağlı ortaklıkları Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon'un davası aleyhte sonuçlandı

Doğan Yayın bağlı ortaklıkları Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel için 2009 yılında teminat dahil toplam 4.8 milyar liralık vergi aslı ve cezaları için devam eden dava sürecinde bugün Doğan Yayın Holding bağlı ortaklığı D Yapım Reklamcılık’ın 2006 yılı KDV ile ilgili davasında, 891.2 milyon lira tutarın bağlı ortaklık aleyhine sonuçlandığını açıkladı. Böylece grup aleyhine sonuçlanan davaların toplam rakam 1.6 milyar liraya ulaştı.

Doğan Yayın Holding’den KAP’a gönderilen açıklamada, söz konusu tutarın 445.6 milyon lirasının vergi aslı ve 445.6 milyon lirasının vergi cezasından oluştuğu dava konusu olan toplam tutarın 1.1 milyar lira olduğu belirtildi. Açıklamada, 668.4 milyon liralık vergi cezasının tenzil edilerek 1.5 kat yerine 1 kat olarak uygulandığı vurgulandı. Doğan Yayın Holding’in açıklamasında, "Aleyhte sonuçlandığı anlaşılan dava sonuçlarına göre, KDV uygulamasının başladığı günden bugüne kadar ilk kez, ’hisse senedi yerine geçmek üzere çıkarılan geçici ilmühaber devirlerinde KDV hesaplanması’ gerektiği yönünde mahkeme kararı verildiği anlaşılmaktadır... Aleyhimize neticelenen vergi dava sonuçları, yürütmenin durdurulması talebini de içerecek şekilde temyiz edilmektedir" denildi.

Gelişmeyi Doğan Grubu şirketleri için olumsuz olarak değerlendiren Oyak Yatırım analisti Metin Esendal, Doğan Yayın Holding’in toplam 2.36 milyar liralık vergi cezasından geriye kalan 1.25 milyar liraya ilişkin herhangi bir karar açıklaması yapılmadığına işaret ederek, "Mevcut durumda şirkete iletilen toplam vergi cezası 1.6 milyar liraya (tahakkuk etmiş vergi cezaları hariç tutulduğunda) ulaştı" dedi.

SÜREÇ 2009’DA BAŞLADI

Vergi daireleri 25 Eylül 2009’da DYH’nin bağlı ortaklıkları Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel’e ilişkin vergi aslı, cezaları ve gecikme faizi için toplam 4.8 milyar lira teminat istemiş DYH de teminat istemi ve devamındaki işlemler hakkında gerekli tüm yasal yollara müracaat edeceğini açıklamıştı. Ardından 28 Eylül 2009’da dört bağlı ortaklığa toplam 4.8 milyar TL vergi ceza ve ihbarnamesi tebliğ edilmiş ve ardından da söz konusu davalar açılmıştı.

Açıklama öncesinde primli işlem gören Doğan Yayın Holding hisseleri açıklama sonrasında eksiye geçti ve saat 1520’de yüzde 1.21 düşüşle 1.63 liradan işlem görüyordu.