Gündem
01 Ara 2011 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:05

DİZİLERİN SPONSORU Fİ YAPI HACİZ BATAĞINDA!

Muhteşem Yüzyıl başta olmak üzere birçok dizinin sponsoru olan Fİ Yapı 70'e yakın kurum ve kişinin başlattığı icra takipleri nedeniyle haciz batağına düştü.

Konut sektörünün büyük ölçekli firmalarından biri olan Fi Yapı İnşaat A.Ş.’nin hacizlerle boğuştuğu ortaya çıktı. İzmir Dikili’de bulunan Garip Ada’nın varisleri davalık olan Fi Yapı’ya, vergi borcundan ötürü Maliye’nin yanı sıra, onlarca kişi ve kurumun da haciz işlemi başlattığı belirlendi.

Kozyatağı Vergi Müdürlüğü 3 milyon 900 bin TL’yi bulan alacağı için Garip Ada üzerine haciz koydururken, aralarında reklâm firmaları, denetim firması, akaryakıtçı ve inşaat malzemesi tedarik eden çok sayıda kurum ve şirketin haciz işlemi için sıraya girdiği anlaşıldı. Fi Yapı hakkında icra takiplerinin Kadıköy ve Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapıldığı belirlendi. Her iki Adliye’de 70’i aşkın icra takibinin olduğu görüldü.

3 bini aşkın konut üretiyor 
Fi Yapı’nın sektördeki geçmişi kısa bir dönemi kapsasa da, şirket 3-4 yıllık süreçte ciddi bir atılım kaydetti. Yoğun reklâm kampanyaları ve sponsorluk destekleri ile adını duyuran şirketin Avrupa ve Anadolu yakasında devam eden 5 büyük projesi var. Şirketin devam eden projelerinde 3 bini aşkın konut bulunuyor. Söz konusu projelerin önemli bir bölümünde teslim tarihlerinin geciktiği anlaşıldı.

Kriz Garip Ada ödemesi ile başladı

Fi Yapı ile ilgili ilk haciz takipleri bu yılın ortasında başladı. Söz konusu icra takiplerini, Garip Ada’nın varisleri Dartar Ailesi’nin sahibi olduğu Yücem Turizm İç ve Dış Tic. A.Ş. başlattı. Açılan dava dosyalarına bakıldığında Fi Yapı’ya yönelik başlatılan ilk takiplerin ödenmeyen yüksek meblağlı çeklerden kaynaklı olduğu görülüyor. 

Alacaklı firma, birçok kez yazılan çeklerden sonra Fi Yapı’ya ait yüzlerce gayrimenkul ve Fi Yapı’nın patronu Fikret İnan’ın kullandığı bir çok lüks otomobile haciz koydurdu. Haciz işlemi ile alacağını tahsil eden şirket ile Fi Yapı arasındaki çözülemeyen bir sorun daha vardı.  Zira Garip Ada’nın satış sözleşmesine göre Fi Yapı peşin ödenen paranın yanı sıra devam eden projelerin birinde, 68 dükkândan oluşan bir AVM (Alışveriş Merkezi) tamamlayıp Dartar Ailesi’ne teslim edecekti. Söz konusu AVM’nin teslimi için ilkin 30 Eylül 2010, daha sonra bu tarih 15 Mayıs 2011 olarak imza altına alındı. Ancak AVM söz konusu tarihte bitirilmediği gibi bilirkişi raporuna göre işin gerçekleşme oranı yüzde 40(??) seviyesinde.

İflasını istemeye hazırlanıyor 

Alacaklı taraf sözleşmeden doğan hüküm gereği AVM’nin tesliminde geciken her bir ay için 125 bin dolarlık icra takibi başlattı. Fi Yapı tarafı ise her seferinde icra takibine itiraz etti. Alacaklı taraf bu kez itirazın iptali için dava açtı. İstanbul Adliyesi’nde taraflar arasında bu şekilde süren dava sayısı 15’e yakın. Ancak alacaklı taraf bu durumun önüne geçmek için yeni bir yola başvurdu. Alacaklı şirketin hukuk danışmanı Yön Hukuk Bürosu avukatları, İstanbul 7. İcra Müdürlüğü’nde ‘İflas Talepli İcra Takibi’ başlattı. Söz konusu takibin tarihi ise 18 Kasım 2011. Takip numarası 2011/21158 olarak kayıtlara geçti. Bu karar, bundan sonra işleyecek dava sürecinin ‘iflas davası’ şeklinde devam edeceği anlamına geliyor. Bir başka deyişle Dartar Ailesi’nin hukuk danışmanları, konut sektörünün önemli firmalarından biri olan Fi Yapı’nın iflasını istemek üzere dava açmaya hazırlanıyor.

Tek alacaklı Dartar kardeşler değil

 Ancak Fi Yapı ile ihtilaflı olan bir tek adanın varisleri olan İzmir’li Dartar Ailesi değil. İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde taraflar arasında devam eden dava dosyasında tüm alacaklı kurum ve kişilerin de bilgilerinin konulduğu görüldü. Kozyatağı Vergi Müdürlüğü 3 milyon 882 bin 073 TL alacağı için İzmir Dikili’deki Garip Ada’nın üzerine 5 Ekim 2011’de haciz koydururken, başka birçok kişi ve kurumun daha Fi Yapı hakkında icra takibi başlattığı belirlendi. İşte 70’i bulan ‘takipçi’ listesinin bir bölümü:

İcra takibi başlatan kişi ve kurumların bir bölümü:

Kurum                                                                              Alacak tutarı   (TL)

*Kozyatağı Vergi Dairesi Müdürlüğü                            3.882 bin 073

*Yeni Yapı Limited Şti.                                                     3. 525 bin 517

*Orkun Güvenlik Eğt. Hiz. A.Ş.                                          348.bin 800

*İnterfik Yapı Sis. A.Ş.                                                          155 bin 653

*Intera İnşaat Tur. Ve Plan. A.Ş.                                          25 bin  665

*Delen Orman Ürün. San. Tic. Ltd.                                      51 bin 316

*Alfa Pet. Ürün. Ve Oto. San. Ltd. Şti.                                  19 bin 870

*Turkuvaz (Çalık Grubu)  Paz. Danış. A.Ş.                         54 bin 575

*Ümit Sonkol                                                                            84 bin 950

*Zafer Kemal Erdin                                                                112 bin 834

*Yasemin Cumral                                                                     87 bin 538

*Kayra Sağ. Hiz. Ve Org. Tic. Limit. Şti.                               69 bin 064

*Murat Çaylan                                                                         100 bin 001

Finansal sıkıntı içinde olduğu ifade edilen Fi Yapı, Van depremi sonrası deprem bölgesine 500 konut yapma vaadinde bulunmuştu.  İcra takibi başlatan kişi ve kurumların bir bölümü, şirket merkezine hacze gidilmesi sonrası haciz yolu ile alacaklarını tahsil etti.

Ada'nın sahiplerine borcumuz yok

Konu ile ilgili Fi Yapı'dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ticari hacmi 1 milyar doların üzerinde olan, 10 bin konut üreten ve 8 binin üzerinde  müşterisi bulunan ve 1000’e yakın taşeron şirket ve tedarikçi firma ile iş yapan şirketimizin ticari hacmi göz önüne alındığında, eksik hizmet alımı, hakediş hesaplamalarındaki ihtilaflar ve ayrıca müşterilerimizin sözleşme şartlarına uymamasından kaynaklanan anlaşmazlıklar  yaşanması kaçınılmazdır. Bahsi geçen Dartar ailesi ve Yeni Yapı Denetim ile hiçbir borç ve alacak ilişkimiz bulunmamaktadır. Listede borçlu olduğumuz iddia edilen kişi ve kuruluşlarla ihtilaflı olduklarımız haricinde kesinleşmiş herhangi bir borç ve alacak ilişkimiz bulunmamaktadır."

DİZİLERİN MUHTEŞEM SPONSORU

Fi Yapı özellikle dizi ve televizyon programlarına sponsorluğu ile de dikkat çekiyordu. Muhteşem Yüzyıl dizisinin yeni sezondaki sponsoru Fi Yapı, bundan önce de Ahmet Hakan’la Tarafsız Bölge, Saba Tümer’le Bu Gece, Can Dündar’la Canlı Gaste, Hülya Avşar Soruyor, Metin Şentürk ’Benim Gözümle’, Telegol (Kanaltürk), Oktay Kaynarca ve Zara (TV8), Kuruçeşme Arena Konserleri, Eyvah Eyvah sinema filmi ve Milletvekilleri Rallisi’ne sponsorluk yapmıştı.

rotahaber