Televizyon
07 Eki 2010 09:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:41

DİZİLERDEN BDP'YE SERT CEVAP ''TERÖRİSTLER KÜRT'SE BİZ NE YAPALIM?''

Milliyetçi çizgide yayın yapan dizileri RTÜK'e şikâyet eden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a cevap gecikmedi.

Kurtlar Vadisi, Tek Türkiye, Ölümsüz Kahramanlar ve Sakarya-Fırat dizilerini RTÜK’e şikâyet eden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a cevap gecikmedi. Dizilerin yapımcıları “Biz Kürtleri değil, teröristleri kötü gösteriyoruz” diyerek Kürt karşıtlığı yapmadıklarını savundu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kurtlar Vadisi, Tek Türkiye, Sakarya-Fırat ve Ölümsüz Kahramanlar’ı RTÜK’e şikâyet edip, “O dizileri izleyenler, dizi bitince sokağa çıkıp, karşısına çıkan ilk Kürt vatandaşı boğmak istiyordur” açıklaması tartışma yarattı.

Uzmanlar Demirtaş’ı desteklerken, dizi yapımcıları ve televizyon eleştirmenleri Demirtaş’a tepki gösterdi. Tek Türkiye dizisinin yapımcısı Salih Aşan ve Sakarya-Fırat’ın yapımcısı Osman Sınav ise Demirtaş’a cevap vermeyeceklerini açıkladı.

Kurtlar Vadisi’nin senaristi Bahadır Özdener:
"BDP emirleri yerine getiriyor"


“İncirlik Üssü’nü bastığımızda tepkinin Amerika’dan geleceğini beklemek safdillik olurdu. Tepki doğru adresten geldi. Herkes kendi dokunulmazını korumaya çalışıyor. Bugün BDP’nin yaptığı şikâyet de budur. Maalesef birilerinin emrini yerine getiriyorlar. O emir de ırkçı, faşizan bir politikayı izleyip bizim dizimizi lekelemeye çalışmak. Biz insanları ayırmazken, onlar ısrarla bu ayrımcılığın altını çiziyorlar.”

Sosyolog Göksel Aymaz:
"Fazla faşizanlar, Demirtaş haklı"


“Bu tip dizilerin insanların birlikte yaşadıkları etnik kökenleri tanımak açısından önyargı ve nefret yaratabilecek zemini hazırladığını düşünüyorum. Ekranda bir Kürt nasıl gösterilirse empati ya da nefret duygusu yaratır. Algımızı şekillendirir. Bence Kurtlar Vadisi ve Tek Türkiye ekranda çeşitlilik yaratan diziler değil, fazlasıyla faşizanlar. Kesinlikle yasaklanmalı ve yayından kaldırılmalılar.”

Ölümsüz Kahramanlar’ın yapımcısı Hikmet Tombulca:
"Teröristler Kürt’se biz ne yapalım?"


“Zaten dizimiz sona erdi. Ama yayınladığı süre içerisinde de asla Kürt kökenli vatandaşları çirkin göstermedik. Biz dizide iç güvenlik harekâtı sırasında şehit olan bir askerin hikâyesini işledik. Ama onu öldürenler teröristti. Onların etnik kökeni Kürt ise yapacak bir şey yok. Bizim derdimiz Kürtler değil, teröristlerdi.”

Milliyet Gazetesi TV eleştirmeni Ali Eyüboğlu:
"Önce BDP gergin politikadan vazgeçsin"


“Bugüne kadar bir dizi izleyip insanları boğazlayan kimse göremedik. Ama bölücü terör örgütü yüzünden binlerce insanımız öldü. BDP dizi senaryolarıyla uğraşacağına gergin açıklamalardan vazgeçsin. İç savaşın sona ermesi için gayret sarf etsin.”

Akşam Gazetesi TV eleştirmeni Burhan Ayeri:
"Demirtaş’ın ifadeleri abartılı ve yanlış"


“Demirtaş’ın ifadeleri yanlış, abartılı ve çarpıtılmış. Kürtler ve Türkler bir ağacın iki dalıdır. O nedenle bu konuşmalar, kavgalar hikâye. Ben her gün Sakarya-Fırat’ın tekrarını izlemekten sıkıldım, fenalık geldi. Bu etik olarak yanlış. Bu kavga da etnik değil, etiktir.”


Habertürk