Televizyon
19 Mar 2015 11:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:08

Dizi kıyımının sorumlusu kim? Hangi yapım şirketi kaç dizi yaptı, kaçı yoluna devam ediyor?

Habertürk tv yazarı dizilerin birer birer yayından kaldırıldığı sektörde yaşanan bu durumun sorumlusunu araştırdı.

Habertürk tv yazarı Mustafa Doğan bugünkü yazısında televizyonlarda dizi enflasyonunun yaşandığını ve yayından kaldırılan dizi sayısının endişe verici boyutlara ulaştığını ifade etti. Bu durumdan başta kanal yöneticileri olmak üzere yapımcıların oyuncuların ve set çalışanlarının şikayetçi olduğuna değinen Doğan dizi krizindeki suçlunun kim olduğunu araştırdı.

Yazar hangi yapım şirketinin hangi dizileri yaptığını ve dizi sektöründe yaşanan kıyımın sorumlusunu kaleme aldı.

İşte Doğan'ın bugünkü yazısından ilgili bölüm.

Dizi kıyımının sorumlusu kim?

Son yıllarda dizi enflasyonu aldı başını gitti. Yayından kaldırılan dizi sayısı, sektör açısından endişe verici boyutlarda. Kanal yöneticileri de, yapımcılar da, oyuncular da, set çalışanları da durumdan şikâyetçi.

Kimse halinden memnun değil. Keza izleyici de. Peki suç kimde?

Suçu dizileri kaldıran kanal yöneticilerine atmak kolay ama bence asıl suçlu; yapımcılar.

İşlerin bu noktaya gelmesine onlar sebep oldular. Kaliteli bir-iki iş yerine fabrikasyon dört-beş projeye birden soyunmaları, çıtayı iyice aşağı çekti.

Senarist, yönetmen ve oyuncu sayısının kısıtlı olduğu, buna rağmen her geçen gün yeni bir projenin başladığı sektörde kaliteli işler üretilmesini beklemek saflık olur.

Tamam, her proje başarılı olacak diye bir kural yok ama üzerinde çalışılmamış, doğru senaristlere, doğru yönetmene ve doğru oyunculara teslim edilmemiş bir dizinin tutmayacağı da aşikâr.

Kanal yöneticileri de sütten çıkmış ak kaşık değil ama. Onlar da bu dizi enflasyonundan faydalanıp kendilerine ‘projeleri harcama lüksü’ yarattılar.

İlk iki bölüm beklenen ilgiyi görmeyince diziyi hemen yayından kaldırıyor, onun yerine sırada bekleyen bir başkasını getiriyorlar. Öyle ya bekleyen onca dizi varken eldeki projeye neden şans verilsin, niye arkasında durulsun ki?

Birkaç örnek vereyim de zihninizde fotoğraf daha iyi canlansın...

Ay Yapım bu sezon ‘Kurt Seyit ve Şura’, ‘Karadayı’, ‘Kara Para Aşk’, ‘Medcezir’ ve ‘Beş Kardeş’i yaptı. Şu an hiçbir projesi zirvede değil, ‘Kurt Seyit ve Şura’ ile ‘Beş Kardeş’ de yayından kalktı.

NTC Medya; ‘Kardeş Payı’, ‘Kaçak Gelinler’, ‘Diğer Yarım’, ‘Bedel’, ‘Beyaz Yalan’ dizilerine imza attı. ‘Beyaz Yalan’ pazartesi ekrana gelecek. ‘Kaçak Gelinler’ ve ‘Diğer Yarım’ final yaptı.

MinT Prodüksiyon; ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’, ‘Hom Ofis’, ‘Kalp Hırsızı’, ‘Seksenler’, ‘Ayrılsak da Beraberiz’ arasından ‘Hom Ofis’ ve ‘Kalp Hırsızı’ ile hayal kırıklığı yaşadı.

Gold Film; ‘Emanet’, ‘Urfalıyam Ezelden’, ‘Asla Vazgeçmem’ ve ‘Güzel Köylü’ ile reyting yarışına girdi, ‘Emanet’ ve ‘Urfalıyam Ezelden’ ile iki fire verdi.

Limon Yapım; ‘Büyük Sır’, ‘ Düşler ve Umutlar’, ‘Ne Diyosuun’ ve ‘Poyraz Karayel’ arasından sadece ‘Poyraz Karayel’de güldü, şirketin diğer yapımları arşivin tozlu raflarındaki yerini aldı.
Endemol üç projeye soyundu; ‘Paramparça’, ‘Serçe Sarayı’ ve ‘Sevdam Alabora’. Tutan tek işi ‘Paramparça’ oldu.

Üç diziyle reyting yarışına katılan TMC ise ne ‘Gönül İşleri’, ne ‘Aşkın Kanunu’, ne de ‘Racon-Ailem İçin’de umduğunu bulabildi.

Liste böyle uzayıp gidiyor.

Gelelim fabrikasyonu tercih etmeyenlere...

Tims Prodüksiyon, şu sıralar tüm enerjisini ‘Kösem Sultan’a harcıyor.

O3 Prodüksiyon, ‘Kaderimin Yazıldığı Gün’ ile yoluna devam ediyor.

Tekden Film’in tüm mesaisi, ‘Diriliş- Ertuğrul’ üzerine.

Pastel Film’in de bu sezon tek dizisi ‘O Hayat Benim’.

‘Kösem Sultan’ daha başlamadan ses getiren bir iş, diğer üç yapım da reyting listesinin üst sıralarından inmiyor.

Sözün özü, yapımcılar suçu başkasında arayacaklarına şapkalarını önlerine koyup iyice düşünmeli, enerjilerini güvendikleri, inandıkları işlere yöneltmeli, kaliteyi bu kadar aşağı çekmemeli. Yoksa bu kıyıma daha çok dizi kurban gider.