Gündem
14 Şub 2023 09:27 Son Güncelleme: 14 Şub 2023 10:00

Deprem felaketinin korkunç boyutu uydudan böyle görüntülendi

6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi sarsarak çevre ülkelerden hissedilen depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen dakika artarken, uydu görüntüleri felaketin durumunu gözler önüne seriyor.

Türkiye’yi sarsan deprem felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı her yeni açıklamada endişe yaratan boyutlara tırmanırken, İngiliz haber ajansı Reuters, uluslararası uydu görüntüleme şirketi Maxar’dan elde edilen uydu fotoğraflarını dünya kamuoyu ile paylaştı.

Uydu görüntülerinde Gaziantep ve İskenderun’da depremin yarattığı tahribat gözler önüne seriliyor.

Gaziantep’e bağlı Altınüzüm’de 27 Şubat 2022’de çekilmiş bir uydu görüntüsüyle depremden sonra çekilmiş bir görüntüyü karşı karşıya getiren Reuters, depremden sonra Altınüzüm’de fay hattının bir tarladan ve köy içinden geçtiğini belirtti.

Fotoğraflarda fay hattının açıkça geçtiği noktalar görülüyor.

İskenderun şehir merkezinden çekilen bir görsel de yıkımın şehir içindeki etkilerini ortaya çıkardı.

Daha önce 26 Haziran 2022’de çekilen görüntüler ile depremden sonra çekilen görüntülerde depremin boyutu gözler önüne seriliyor. Depremden sonra çekilen fotoğrafta birçok binanın şehrin farklı noktalarında yıkıldığı görülüyor.

İskenderun’daki limanın da depremden önce çekilen fotoğrafları paylaşıldı.

Bir yangının da meydana geldiği İskenderun limanındaki yıkımın detayları da gözler önüne serildi. 26 Haziran 2022’de çekilen uydu görüntüleri ile yakın zamanda çekilen görüntülerde bölgedeki hasar tespit edildi.

Gaziantep’in İzlahiye bölgesinde 27 Aralık 2022’de çekilen bir uydu görüntüsü ile depremden sonra çekilen bir fotoğraf, doğal afetin başka felaketleri de tetiklediği görülüyor.

Uydu fotoğraflarında depremin sebep olduğu toprak kaymasının bir dağ yolunu kapattığı görülüyor.