Politika
01 Nis 2024 07:58 Son Güncelleme: 01 Nis 2024 08:05

Deprem bölgesinde yerel seçim sonuçları! 11 ilde hangi parti kazandı?

2023 yılında Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Türkiye'nin 15 milyona yakın nüfusunun yaşadığı 11 ilde yaklaşık 8,5 milyon kişi yerel seçimde sandık başına gitti. AK Parti bölgede güç kaybetmesine rağmen yüzde 34'lük bir oy aldı. CHP ise oylarını yükselerek yüzde 24'lük bir oy oranı yakaladı. En şaşırtan iller ise Adıyaman'la Şanlıurfa oldu.

Seçim kampanyasında siyasi parti liderlerinin en fazla ziyaret ettiği kentlerden biri Hatay'dı. Belediye başkanı CHP'li Lütfü Savaş'ın deprem sonrası performansı tartışmaların odak noktasını oluşturdu. CHP'nin Lütfü Savaş'ı yeniden aday gösterme konusunda uzun süre tereddüt etmesi ise parti içinde yoğun tartışmalara neden oldu.

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde Lütfü Savaş ile yola devam etme kararı aldı. Cumhur ittifakı ise AK Parti'li Mehmet Öntürk'ü aday olarak gösterdi. Yaklaşık 1 milyon seçmenin oy kullandığı kentte kıyasıya bir yarış yaşandı. Hatay'da AK Parti adayı Öntürk zafer ilan ederken Savaş ise itirazda bulundu.

Adıyaman şüphesiz en sürpriz kentlerden biri oldu bu seçimde. AK Parti 2019 yerel seçimlerinde yüzde 53, 2023 genel seçimlerinde yüzde 52 oranında oy almıştı. Ancak bu seçimde tablo tersine döndü. CHP'nin aday gösterdiği Abdurrahman Tutdere, ipi göğüsleyen isim oldu.

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ise sürpiz yaşanmadı. AK Parti 2023 genel seçimlerine göre oy kaybı yaşasa da kente aday gösterdiği Fırat Görgel oyların büyük çoğunluğunu aldı.

Diyarbakır'da yaklaşık 750 bin kişi sandık başına gitti. DEM Parti'nin adayı serra bucak küçük yarışı ilk sırada tamamladı.

AK Parti en güçlü olduğu kentlerden biri olan Gaziantep'te sürprize izin vermedi. Türkiye’nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanlarından biri olan Fatma Şahin yeniden ipi göğüsleyen isim oldu. 2014'ten bu yana belediye başkanlığı görevini yürüten Fatma Şahin yeniden başkan seçildi.

Adana'da seçimin galibi CHP oldu. Aday olarak gösterilen Zeydan Karalar bir kez daha Belediye Başkanı seçildi.

Depremin etkilediği kentlerden biri de Malatya'ydı. 2023 seçimlerinde yüzde 45'lik oy oranı yakalayan AK Parti yerel seçimden güçlenerek çıktı. Aday gösterdiği Sami Er yüzde 50'ye yakın oy aldı.

Sonucu merakla beklenen ve kıyasıya yarışın yaşandığı kentlerden biri de Şanlıurfa oldu. AK Parti yıllardır "kalesi" olarak anılan kentte, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü yeniden aday gösterdi. Beyazgül 2019'daki yerel seçimde yüzde 60 oranında oy almıştı.

Yeniden Refah Partisi ise AK Parti'den istifa eden Mehmet Kasım Gülpınar'ı aday olarak tanıttı. Seçmenin tercihi Gülpınar'dan yana oldu. Mehmet Kasım Gülpınar resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi. Refah Partisi, Şanlıurfa'daki ilk seçim zaferini 1984'te yerel seçimlerde kazanmıştı. Böylece ikinci kez kazanmış oldu.

En şaşırtıcı illerden biri de Kilis oldu. Özellikle Cumhur İttifakı'nın kalesi olarak bilinen kentte CHP ipi göğüsleyen parti oldu. CHP'li Hakan Bilecen, 74 bin seçmenin oyunun çoğunu aldı.