Gündem
02 Eyl 2012 14:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:05

CÜNEYT ÜNAL İÇİN ÖZGÜRLÜK ÇAĞRILARI ARTIYOR!

Gazeteci Cüneyt Ünal'ın Suriye'de kaçırılmasına uluslararası basın kuruluşlarından tepkiler geldi

Uluslararası Basın Kurumu Müdür Yardımcısı Anthony Mills, Suriye’deki olaylarda tarafların, Cenevre Sözleşmesi ve diğer insan hakları sözleşmelerini ihlal edici eylemlerde bulunmasından rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Mills, Suriye’de basın mensuplarının edindikleri bilgiyi yaydıkları, düşüncelerini ifade ettikleri, temsil ettikleri değerleri korudukları için hedef gösterilerek öldürüldüğünü, kaçırıldığını ve yaralandığını belirterek, Suriyeli hükümet yetkililerine ellerindeki gazetecileri serbest bırakmaları ve ülkedeki kayıp gazetecileri bulmak için yoğun çaba sarfetmeleri çağrısında bulundu.

Suriye’de kaçırılan gazeteci Cüneyt Ünal hakkında açıklamalarda bulunan Mills, ’’Hükümet yanlısı Suriye devlet televizyonunda Cüneyt Ünal’ın halini görünce, sağlığının iyi olup olmadığı konusunda çok endişelendik’’ dedi.
Gazeteci Ünal’ın kaçırılması konusunda Esed yönetimine de uyarılarda bulunan Mills, şunları ifade etti:
’’Suriye hükümeti, Cüneyt Ünal’ın güvenliğinden sorumlu olduğunu unutmamalıdır. Ünal’ın acilen serbest bırakılması talebimizi yeniden iletiyoruz.’’

Avrupa Gazeteciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye temsilcisi, aynı zamanda G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu Sözcüsü Doç. Dr. Doğan Tılıç, savaş bölgelerinde görevli gazetecilerin çok zorlu koşullar altında çalıştığına değinerek, ’’Gazeteci savaşların savaşmayan tarafıdır. Bu algı zarar gördüğünde çatışma alanlarında gazetecilik yapmak da zorlaşır, olanaksızlaşır’’ dedi.

’’Cüneyt Ünal’ı şişmiş yüzü, morarmış gözleri ve hırpalanmış haliyle, ezberletilmiş bir metni zorlanarak okurken Suriye televizyonunda izleyince, bir yandan yaşadığı için şükrettik bir yandan da gördüğü muamele nedeniyle üzüntü duyduk’’ diyen Tılıç, Suriye yönetiminin Ünal’ı savaşın tarafı olarak göstermeye çabaladığını ifade etti.