Güncel
25 Ağu 2022 09:02 Son Güncelleme: 25 Ağu 2022 09:02

Cumhurbaşkanlığının ‘protokol yatı’ Yakamoz, İstanbul’da görüntülendi!

2018’de Cumhurbaşkanlığı’na geçen Yakamoz, büyük restorasyon sonrası ilk kez boğaz turu yaparken ortaya çıktı.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “lüks harcama” diyerek Deniz Kuvvetleri’ne devrettiği yat, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na geçti. Yakamoz, büyük restorasyon sonrası ilk kez boğaz turu yaparken ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bulunan Yakamoz (Y68) isimli yat, ilk kez İstanbul Boğazı’nda görüntülendi. Cumhuriyet'in haberine göre, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan yat Kanlıca açıklarında fotoğraflandı. Kıyı Emniyeti’nin koruduğu yatın içerisinde kalabalık bir grubun olduğu görülürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatta bulunup bulunmadığı açıklanmadı.

Bir yurt dışı ziyareti sırasında yatta ağırlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1997’de Türkiye’nin de bir “protokol maksatlı devlet gemisi” olması amacıyla Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneğinden ayrılan bütçe ile bir yat yapılmasını kararlaştırdı. İstanbul Tersanesi’nde yapımına başlanan yatı 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “lüks harcama” diyerek teslim almayınca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. Yat tamamlanarak yüzer hale getirildi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu 2018 yılında ise yat Deniz Kuvvetleri’nden alınarak Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. Özel bir tersanede restorasyonu yapılan yat için ne kadar para harcandığı ise bilinmiyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2018’de TBMM’ye sunduğu önergesiyle Cumhurbaşkanlığı yatını gündeme taşımıştı.

Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 bütçesindeki ‘gemiler’ hesabında bulunan 56 milyon 768 bin 668 TL’lik ödenek bu yat için mi?” sorusunu yöneltmişti. Oktay yanıtında, “Cumhurbaşkanlığı için siparişi verilen ancak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca kullanılan Yakamoz Yatı’nın 16 Mart 2018’de Cumhurbaşkanlığı tarafından devralındığını” açıklamıştı.