Gündem
26 Eki 2023 19:19 Son Güncelleme: 26 Eki 2023 19:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Devletleri Teşkilatı vurgusu: Artık tam üye olarak görmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ile düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalar yaptı. Erdoğan "Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olan Türkmenistan'ı artık aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'u ağırladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ülkeler arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı. Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 alanda iş birliği anlaşması imzalandı

Erdoğan törende düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Bu ziyaret aziz kardeşimin devlet başkanı olarak Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olarak ayrı bir ehemmiyet taşıyor. Gazze başta olmak üzere bölgemizdeki meseleler konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Mevcut konjektürde Türkmenistan doğal gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden başka ülkelere arzı daha fazla önem kazandı.

Hazar geçişli doğu batı ortak koridorunun geliştirilmesi için görüşlerimizi paylaştık. Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olan Türkmenistan'ı artık aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi vurgulamak istiyorum.

50 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Türkmenistan'da faaliyet gösteren şirketlerimiz bugüne kadar 50 milyar doların üzerinde müteahitlik projesine imza attı. Türkiye Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Türkiye her zaman Türkmenistan'ın yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir.
İmzaladığımız 13 başlıktaki protokollerle Türkiye ile Türkmenistan arasındaki gücün nereye vardığını görüyoruz.

Erdoğan'ın ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov da açıklamalar yaptı. Berdimuhammedov, Türkmen doğalgazının ve elektrik enerjisinin Hazar Denizi üzerinden Türkiye'ye iletilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti.