Televizyon
07 Kas 2013 17:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

ÇOCUKLARIN FENDİ, YETİŞKİNLERİ YENDİ! BÜYÜK YAPIMLARA REYTİNG ŞOKU!

Kumandanın sahibi çocuklar reyting listesinin de altını üstüne getirdi.

Her gün düzenli olarak reyting raporlarını yayınlayan TNS’de bugün televizyon camiasını tedirgin edecek bir değişiklik vardı.

TRT Çocuk’taki çizgi yapımların reytingleri artık ölçülüyordu. Dolayısıyla milyon dolarlık bütçeleri olan programlarla arasındaki kıyasıya reyting yarışı ilk günden başladı.
 
Kumandanın mutlak sahibi çocuklar, listeye hemen ağırlığını koydular. TRT Çocuk, ilk 100’e tam 17 programla birden girmeyi başardı. Örneğin iki kız kardeşin ’maceralarını’ anlatan ’Canım Kardeşim’ adlı çizgi dizi, hem genel izleyici, hem de AB grubunda aynı programın tekrarlarıyla listeye 3 kez birden girdi. Durum böyle olunca ilk 100’ün altlarında kalan programlar, listeye giremediler.
 
’BİZİM ÇOCUK KUMANDAYI ELE GEÇİRDİ’
 
Peki, bu durum sektörde bir deprem yaratabilir mi? 8 yıldır sabah ekranında karşımıza çıkan televizyoncu İrfan Değirmenci’ye sorduk. Değirmenci’nin programını takip edenler bilir, sık sık reklam arasına çıkarken, "Aman çizgi filmi açmayın!" diye takılır izleyicisine... Ona göre TRT Çocuk’un bu üstünlüğünün kanallara vereceği ciddi bir zarar yok: "Bu işe başladığımdan beri çocuk programları bizim en büyük rakibimiz. Her gün mutlaka bir anneden şöyle bir mesaj geliyor: ’İrfan Bey, sizi bugün de izleyemedim. Çocuk yine kumandayı ele geçirdi, çizgi filmi açtı’... Bu, artık alışıldık bir durum. Ancak listedeki bu değişikliğin kanallara çıkaracağı bir fatura olacağını sanmıyorum"
 
TRT’NİN HIRSI...
 
"Reklamveren için önemli olan o programın aldığı reyting değil, ’share’dir. Yani o anda, o programı kaç kişinin izlediği... Listeye bakarsanız, TRT’nin iki dakikalık hava durumunun bile ilk 30’a girdiği günler oluyor. Bu, neyi değiştirir ki? Burada TRT’nin hırsı devreye giriyor. Nedense ilk 100’de yer almak gibi bir gayeleri var. Çocuk programlarıyla bu hırslarını takdir ediyorlar anladığım kadarıyla. Halbuki bu tip tematik programların ölçülmemesi gerekiyor."
 
HABER SEYREDEN ÇOCUKLAR
 
"Çocukların ailelere tahakkümü her geçen daha da artıyor. Özellikle disiplinsiz çocukların... Çizgi filmler hep olsun zaten. Siyasetin girmediği tek yer orası, bari onlar kirlenmesin. Ben de çok severim çizgi film izlemeyi. Ama beni ’İrfan abi...’ diye mesaj atan, haber seyreden çocuklar daha çok heyecanlandırıyor."
 
Mehmet Özdoğan/VATAN