Televizyon
29 Ağu 2010 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:35

CNN İNTERNATİONAL'IN BARTHOLOMEOS AŞKI!

CNN International televizyonunda Fener Rum Patriği Bartholomeos'un belgeseli yayınlandı

CNN International televizyonunda Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında 'Türkiye'deki son Ortodoks Patriği mi' belgeseli yayınlandı.

CNN International'daki 'Dünyanın Anlatılmamış Hikayeleri' isimli programda Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında yaklaşık 20 dakikalık 'Türkiye'deki son Ortodoks Patriği mi' konulu belgesel yayınlandı. CNN'in İstanbul muhabiri Ivan Watson'un hazırladığı belgesel haberde 'Konstantinopolis'in 270'inci Patriği' olduğu belirtilen Bartholomeos'un, Hıristiyan inancına göre Hz. İsa'nın on iki havarisinden biri olan Andreas'ın son halefi olabileceği iddialarına yer verildi.

Belgesel haberde bu endişelerin kaynağının Türkiye'deki Rum nüfusunun son zamanlarda giderek azalması ve seçilecek yeni patriğin Türk vatandaşı olması şartı gösterildi. Türkiye'deki nüfusun yüzde 99,8'inin Müslüman olduğu belirtilirken, Rum nüfusunun 50 yıl önce 100 binken şimdi 3 bin civarına düşmesine yer verildi. Bartholomeos ile yapılan röportajda, "Biz küçük bir Hıristiyan azınlığız. Rum-Türk mücadelesinin ve karşılıklı güven eksikliğinin sıkıntısını çektik. Bu yüzden birçok inançlı kişiyi kaybettik" serzenişlerine yer verildi.
Belgeselde Türk hükümetinin seçilebilecek herhangi bir patriği veto etme hakkı bulunduğu ve yeni patriğin Türk vatandaşı olması şartına yer verildi. Bartholomeos bu konuda yaptığı açıklamada, "Bu, yetkililerin, hükümetin patrik seçimine karışmasıdır. Patrik seçiminin kesinlikle bağımsız olacağını söyleyemeyiz" dedi.