Gündem
06 Ağu 2011 14:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:39

ÇİN MEDYASIYLA DA DÜNYAYI İŞGALE HAZIRLANIYOR!

Çin Halk Cumhuriyeti'nin resmi haber ajansı Xinhau, Times Square'da rengarenk ışıklı panolarından birisini kiraladı.

1 Ağustos’ta ABD’nin gücünün, parlaklığının en önemli sembollerinden birisi olan Times Square’de tarihi bir gün yaşandı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı Xinhau, meydanın rengarenk ışıklı panolarından birisini kiralayarak reklam yapmaya başladı. Kapitalizmin merkezindeki en pahalı reklam panosundan, Coca-Cola, Toshiba, Hyundai gibi büyük markaların arasında gövde gösterisi yapan Xinhau, bir anda tüm iletişim dünyasının dikkatini üzerine çekti. İngilizce yayın yapan, English Xinhau.net.com’daki bir habere göre, New York’taki Çin BaşKonsolos Yardımcısı Dong Xiaojun, reklam panosunun ABD ve dünyanın diğer bölgelerindeki insanların Çin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yarayacağını belirtti.
Çin’in en büyük haber kaynağı olan Xinhau bünyesinde onbin gazeteci çalışıyor. Farklı dillerde yayın yapan yirmi gazetesi ve oniki dergisi var. Çin’deki tüm gazeteler için temel haber kaynağı durumunda olduğu için, ülkenin tüm eyaletlerinde şubesi var. Askeri  bürosuyla birlikte toplam 31 merkezde etkin olan kuruluş, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Portekizce, Arapça ve Japonca yayınlarıyla bölgenin en etkin basın organı.
Xinhau için dünyanın ortak dili İngilizce yayınlar çok büyük önem taşıyor.  Bu yüzden hızla çok iyi İngilizce bilen başarılı gazetecileri bünyesine katıyor.  chinaview.cn sitesi ve uydu üzerinden yayın yapan haber kanalındaki İngilizce yayınlarıyla, sadece Asya’nın değil, Amerika’nın da en büyük medya oyuncularından birisi haline geliyor. Özetle, Xinhau Times Square’dan ABD’nin CNN’le, İngilizlerin BBC’yle yaptığı kültürel yayılımın bir benzerini yapmaya hazırlanıyor.

 Fatoş Karahasan/Milliyet