Gündem
28 Kas 2011 16:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:05

ÇGD, ÖZGÜR GÜNDEM'E YAPILAN BASKINI KINADI!

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu, Özgür Gündem gazetesine yapılan baskılaı kınadığını duyurdu...

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu, Özgür Gündem gazetesine yapılan baskılara ve operasyonlara ilişkin açıklama yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu’nun açıklaması:

Kurulduğu günden bu yana baskı altında yayın hayatını sürdüren Özgür Gündem Gazetesi yine hedefte. 1990’lı yıllardan itibaren yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesi çalışanları, çeşitli saldırılara maruz kalmışlardır. 1990’lı yıllarda görmeye alışık olduğumuz manzaraları 2011 Türkiye’sinde tekrar görmekteyiz.

KCK operasyonu adı altında ilk olarak 14 Nisan 2009 tarihinde Gün TV Haber Müdürü Ahmet Birsin tutuklandı ve cezaevine konuldu. Daha sonra yine KCK soruşturması gerekçe gösterilerek, Ekim 2011 tarihinde Gün TV Müdürü ve Azadiya Welat Gazetesi yazarı Tayip Temel ile Gündem Gazetesi editörlerinden Kazım Şeker tutuklandı. Son olarak da özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliği’nin talimatıyla 22 Kasım 2011 tarihinde Özgür Gündem Gazetesi merkez bürosu basılarak, gazetenin yazarları Cengiz Kapmaz ve Ayşe Batumlu gözaltına alındı. Yazar Kapmaz çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılırken, Ayşe Batumlu ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcılığın talimatıyla gazetenin merkez bürosunun basılarak arama yapılması gibi özel bir uygulama dikkat çekti.

Bu uygulama Özgür Gündem devamı olarak bir süre yayın hayatını sürdüren Özgür Ülke Gazetesinin 1994 yılında bombalanması olayını akıllara getirmektedir. Devlet tarafından ’Kürt basına’ yönelik uygulanan politikaların 17 yıl öncesine benzemesi herkes tarafından kaygı verici bulunmaktadır. Çeşitli soruşturma dosyaları gerekçe gösterilerek, gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması ve üzerlerindeki "baskı ortamın" artarak devam etmesi kabul edilemez. Oluşturulan baskıcı iklim nedeniyle hiçbir gazeteci ve yazar kendini güvende hissedememektedir. Gazeteciler yaşadıkları ekonomik baskı, editoryal bağımsızlık gibi sorunlarının yanı sıra, farklı soruşturmalar gerekçe gösterilerek "terörist" damgası yemekle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak bu iklime rağmen meslektaşlarımız, evrensel gazetecilik ilkelerini gözeterek, halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayacaktır.

Dün olduğu gibi, bugün de meslektaşlarımız baskı ve dayatma ortamına boyun eğmeyecektir. ÇGD olarak Özgür Gündem gazetesine yapılan baskıları kınıyor ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu