Medya
07 Ara 2013 09:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Cemaatin yüzde 1 oyunu nasıl hesapladı?

Cemaatin oy oranını yüzde 1 olduğunu söyleyen Ahmet Turan Alkan, bu hesabı nasıl yaptığını yazdı.

Cemaatin oy oranını yüzde 1 olduğunu söyleyen Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan, bu hesabı nasıl yaptığını yazdı.
 
Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan, yüzde 1'in tesir kudreti olduğunu savundu. Oy tartışmasına takılanlara seslenen yazar, asıl hesabın mahşer gününde mahçup olmamak olduğunu yazdı.
 
Tartışmalar sürerken öncek gün CNN Türk'e konuk olan Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan'ın "Benim tahminim cemaatin oy oranı yüzde 1'dir." sözleri çok konuşuldu.
 
Sahiden de cemaatin oyu yüzde kaç? Seçimlere yanısıyıp yansımayacağı merak konusu. Yüzde 1 açıklamasının yankı uyandırması üzerine Alkan, bugünkü köşesinde sözlerine açıklık getirdi ve yüzde 1'i nasıl hesapladığını anlattı.
 
ÖZGÜL AĞIRLIĞI OLAN BİR RAKAMDIR
 
-Araya lâf karıştırmayalım; nedir bu % 1 meselesi hocam?
 
-Pekâlâ teslim oluyorum. Enver Bey programda sordu, yüzde kaç oyu vardır Hizmet’in diye... Velev ki % 1; bu öyle bir olgu ki rakamın mânâsı yok. Velev ki % 1, belki daha da altı fakat özgül ağırlığı olan bir rakamdır bu; tesir kudreti vardır. Kaldı ki bir hak mücadelesi veriyor bu insanlar; oyları % 45 olsa hakları durup dururken âlî mi olacak? Say ki % 1, ne ehemmiyeti var; doğrudur-yanlıştır, mahkemede davacının sıkletine bakılmaz.
 
NEREDEN BİLEYİM
 
-Lâf aramızda hocam, hakikaten yüzde 1 midir bu rakam?
 
-Nerden bileyim be Çekirge; bu işin uzmanları var; istatistikten, matematikten hakkıyla sınıf geçmiş uzmanlar, şirketler, araştırma kuruluşları var. Bu sayıyı çok merak edenler zaten o kuruluşlardan vaziyeti gün be gün öğrenmiştir. Ne hatırladım şimdi; bazı padişahlar eskiden müneccimbaşısına danışmadan seyrâna bile çıkmazlardı; şimdi onların yerini araştırmacılar aldı. Ee, ne olsa müsbet ilim!"
 
İktidar-cemaat gerilimde yaşanan sert kavgaya göndermede bulunan Alkan, oy hesabı yapan taraflara seslendi ve herkesin hesaba çekileceği mahşer gününü hatırlatarak yazısını tamamladı. 
 
BÜYÜK HESAP
 
-Bir de yevm-i Mahşer’i var bunun; büyük hesap!
 
-Ne güzel hatırlattın; asıl çekinilmesi gereken hesap orada. Burada % kaç olursan ol Çekirge, orada mahcup olmamak en büyük dâvâ. Bence her söz, “Bunun sorumluluğunu yevm-i Mahşer’de savunabilir miyim?” diye nefis muhasebesi yapılarak sarf edilmeli.
 
-Allah şaşırtmasın hocam, bu güzel bir ölçü.
 
-Sağ ol evladım. Allah cümlemizi “Sırat-ı müstakimi’nden ayırmasın; gerisi yine O’nun tabiriyle “Oyun ve eğlence”dir. Varsın isteyen oyalansın!"