Gündem
03 Mar 2010 19:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:07

CBS'İN 60 DAKİKA'SI EVRENSEL YAYIN İLKELERİNİ İHLAL Mİ ETTİ?

CBS'de yayınlanan 60 Dakika yine taraflı bir yayın yaptı.Programda Ermeni Meselesi sadece Ermeni tezleri ile işlendi. Amerika'da uzun dönem gazetecilik yapan Fuat Kozluklu 60 Dakika'nın sunucusu Bob Simon hakkında Medya Müfettişi'nde neler söyledi?

CBS Televizyonu'nda yayınlanan 60 Dakika programı tepkilere neden oldu.Ermeni Meselesi'ni sadece Ermeni tezleri ile ortaya koyan program ve programın sunucusu Bob Simon TRT2'de yayınlanan Medya Müfettişi programında masaya yatırıldı.Programa 15 yıl Amerika'da gazetecilik yapan ve halen haber kanalı 24'ün moderatörlüğünü yürüten Fuat Kozluklu konuk olarak katıldı.

CBS'de yayınlanan programı 310 milyonluk ABD'de sadece 20-25 milyon kişinin izlemiş olabileceğini belirten Kozluklu,programın ABD'dekilerin önyargılarını biraz pekiştirebileceğini ancak Türkiye'ye karşı yeni bir cephe oluşturmayacağını kaydetti.

Program sunucusu Serra Karaçam Ermeni meselesinin ABD Dış İlişkiler Komisyonu'nda görüşülmesi öncesinde gündeme bu konuyu getiren CBS televizyonunun 60 dakika programı sunucusu Bob Simon'u tanıyıp tanımadığı şeklindeki sorusuna Kozluklu şöyle cevap verdi:

"Serra Karaçam'ı tanıdığım gibi tanımıyorum.Ama gerek kameramanlık yaptığım Körfez savaşı dönemind gerekse ABD'nin Irak'ı işgal sürecinde gördüğüm, tanıştığım , konuştuğum bir isim.Musevi kökenli bir gazeteci..Eski büyükelçimiz Nabi Şensoy ile yapılan söyleşinin de bir bölümü aktarıldı ve o bölümde de Bob sürekli araya girerek yönlendirici sorular yöneltti. Şensoy'un Türkiye'nin tezlerini iyi yansıtamadığına inanıyorum"

Karaçam'ın Bob Simon'un Patrick Bartholomeos ile de bir program yaptığını ve aynı tutumu sergilediğini hatırlatması üzerine Kozluklu, "Evet aynıydı.Beraberinde şunu da söyleyebiliriz; Ermeni kökenli bir ABD'li ile gerçekleştirilmiş bu programdaki geziler,Suriye'deki incelemeler, ne bekliyordunuz ! Türk kökenli bir ABD'li gazeteci ile veya tarihçi ile de gidilebilirdi bölgeye" dedi.

60 Dakika programında evrensel yayın ilkelerinin ihlal edildiğini kaydeden Fuat Kozluklu, "Ben ve benim gibi birçok gazetecinin-buna Türk olmayan gazeteciler de dahil- görüşü şu ki; ortada taraflı bir gazetecilik var.Tıpkı Rum Patriği Bartholomeos'da olduğu gibi. Bob Simon Musevi kökenli buna vurgu yapıyorum çünkü burada Nazilerin Osmanlı'dan etkilenerek Yahudi'lere soykırım gerçekleştirdiğini ifade eden vurguları var." şeklinde konuştu.

Kozluklu Ermeni Meselesi'nde Türkiye'nin dengeli yayın talebini dile getirmeye devam etmesi gerektiğini belirterek, " Bu konunun tarihçilere bırakılması vurgusu daha yoğun yapılmalı.Ermeni ve Türk gazeteciler içerisinde de tarihi saptıran, ülkelerin geleceğine ışık tutmayan yayınlar yapanları olabildiğince olayın dışında tutalım" dedi.