Gündem
17 Haz 2013 17:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:13

ÇARŞI'YA ÖRGÜT DAVASI MI AÇILACAK?

Gösterilerin 19. gününde polisin Gezi Parkı'nı boşaltmasıyla soruşturmanın seyri de değişti.

Gezi Parkı protestoları soruşturmasında devreye Organize Şube girdi. Polis, eylemlerde yaratıcı slogan ve afişleriyle öne çıkan, Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'ya karşı harekete geçti ve 22 kişiyi gözaltına aldı.

Gezi Parkı soruşturmasında gözaltılarla ilgili görev Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden “Örgütlü suçlara bakan” Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne geçti.

Birçok büyük operasyonu yürüten Organize Suçlar polisleri Gezi olayları kapsamında başta Çarşı Grubu mensupları olmak üzere eylemleri provoke ve yönlendirdiği iddia edilen kişilerin evlerine baskın yaptı.

Çete takibinde özel yetkileri olan Organize Şube Müdürlüğü ekipleri Çarşı Grubu'nun liderlerinden Cem Yakışkan ile Çarşı pankartlarını hazırlayan ‘Deve Erol' lakaplı Erol Özil'in de bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden birinin evinde ruhsatsız tabanca çıktığı öğrenildi. 22 kişiden ikisinin doktor olduğu belirtildi.

ÖRGÜT SUÇU

Gözaltına alınan kişilere “örgüt üyesi ya da yöneticiliği” suçlamaları yöneltilebilir. . Eğer deliller ışığında bu kişilere “örgütlü suç” kapsamında işlem yapılırsa savcılık haklarında TCK'nın 220 maddesi yani “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak veya örgüte üye olmak” suçlarından işlem yapabilir. Eğer bu suçlardan haklarında iddianame hazırlanırsa 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilirler.

Organize polisinin yaptığı operasyonlarda 4 güne kadar gözaltı süresi verilebiliyor. Bazı durumlarda ek gözaltı süresi de alınabiliyor. Normal gözaltılarda ise 24 saat içinde şüphelinin adliyeye sevk edilmesi gerekiyor. Polis Gezi soruşturması kapsamında önümüzdeki günlerde gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.