Televizyon
26 Ağu 2011 23:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

BU REKLAMLARA ARTIK YASAK GELİYOR!

RTÜK işi sıkı tutuyor. Bakın hangi reklamlar yasaklanacak. İşte detaylar...

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, çocuklarda obeziteye yol açan aşırı tuzlu ve şekerli ürünlerin reklamının yasaklanmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Bağcılar Belediyesi’nin Ramazan çadırında düzenlediği ’TV ve sinemanın toplum üzerindeki etkileri’ konulu panelde konuşan Dursun, sadece gıda değil, çocuklara yönelik bütün ürünlerde belirli kuralların gözetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun Avrupa Birliği’nde (AB) de aranan bir şart olduğunu dile getirdi.

Reklamlarda çocuk istismarına son!

Televizyon ekranlarında yayınlanan birçok reklamda çocukların rol alması üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) harekete geçti.

Bu kapsamda Başbakanlık’a yeni yönetmelik taslağı gönderen RTÜK, onaylanması halinde çocukların ürün tanıtımlarında istismar edilmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Televizyon ve radyo yayınlarının düzenlendiği mevcut yönetmelikte çocukların reklamlarda rol alması ile ilgili "İçinde çocukların kullanıldığı reklamlarda, onların çıkarlarına zarar verecek unsurlar bulunmamalı ve çocukların özel duyguları göz önünde bulundurulmalıdır." maddesi yer alıyor.

Üst Kurul’un bir süreden beri üzerinde çalıştığı yeni taslağın ilk örneğinde ise bu madde, "Yetişkinlere yönelik ürün tanıtımlarında çocuklara yer verilemez." şeklinde düzenlendi. Taslak bu hali ile yayıncılar, reklamverenler, reklamcılar başta olmak üzere sektörün ilgili tüm birimlerine gönderildi.

Ancak, sektörün bu maddeye itirazı oldu. Çocuklara yönelik engelin daha esnek bir duruma getirilmesi yönünde gelen istekler Üst Kurul’un taslağa son şeklini verirken bu maddeyi yeniden değiştirmesinde etkili oldu.

Üst Kurul, taslaktaki kesin hükmü, "Ürün tanıtımlarında çocuklar istismar edilemez." şekliyle yeniden düzenledi. Taslağın Başbakanlık’tan geçerek önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor. RTÜK Üyesi Esat Çıplak, çocukların yetişkinlere yönelik reklamlardan tamamen çıkarılmasını içeren ilk taslak maddesini daha doğru bulduğunu söyledi.
Taslağın son halinin görüşüldüğü toplantıda bu görüşlerini aktardığını kaydeden Çıplak, ancak maddenin bu haliyle de çocukların istismar edilmesinin önüne geçmek için çalışacaklarını dile getirdi.

Aslıhan Aydın / Zaman