Gündem
25 Mar 2010 08:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

''BU KARTLA GAZETECİLİK YAPABİLECEK MİYİM?'' ABDULLAH GÜL, ARTIK SARI BASIN KARTLI GAZETECİ!..

Basın Kartı Komisyonu üyelerini kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, kendisi adına düzenlenen temsili Sarı Basın Kartı takdim edildi.

Bu jest karşısında duyduğu memnuniyeti, "Hep etrafımızdan duyardık. Basın kartı çok zor alınan bir kart. Bu kartla ben de gazetecilik yapabilecek miyim?" sözleriyle aktardı.

Görüşmede Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, komisyon çalışmaları hakkında Gül’e şu bilgileri verdi: "Yılda en az üç kez toplanan 13 kişilik komisyon ilk kez ve sürekli olmak üzere iki kategorideki müracaatları değerlendiriyor. Komisyon tarafından kabul edilen müracaat sahipleri basın kartı taşımaya hak kazanıyor. Bu çerçevede 2010’un ilk toplantısında 241 ilk, 128 sürekli olmak üzere toplam 369 müracaat müzakereye alındı."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen komisyona katılan Orhan Erinç belli kriterlerle verilen kartın meslekten ayrılanlardan üç ay içinde geri alındığını, hologram gibi güvenlik özellikleri ihtiva ettiğini vurgulayarak, "Basın kartının kimlik olarak kabul edilmesi hususunda farklı kurumlarda farklı içtihatlarla karşı karşıya geliyoruz. Başbakanlık’a bağlı bir genel müdürlüğün komisyon kararı ile verdiği basın kartı maalesef bazı bakanlıklara bağlı kuruluşlar tarafından kabul görmüyor. Bu konuda desteklerinizi istirham ediyoruz." dedi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Bu konuda biz de gerekli çalışmaları yapalım. Basın kartının eski itibarına kavuşması talebinizi not aldım." ifadelerini kullandı.

Gül, demokrasinin katılımcı hale gelmesinde, şeffaflıkta medyanın üstlendiği rolün giderek artacağına işaret etti.

Görüşmede Basın Şeref Kartı taşıyan gazetecileri temsilen Ali İhsan Göğüş, Sürekli Basın Kartı taşıyan gazetecileri temsilen Ali Baransel, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen Orhan Erinç, Turgay Olcayto, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen Atilla Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı temsilen Ercan Sadık İpekçi, Tuncay Yıldırım, Mutlu Mete, Gazete Sahipleri Derneği’ni temsilen Turhan Bozkurt, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nu temsilen Yılmaz Karaca, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nü temsilen Basın Yayın Daire Başkanı Hüseyin Topal ve Basın Şubesi Müdürü Bahattin Akyön hazır bulundu.

Öte yandan Türkiye’de 11 bin 136 gazeteci basın kartı sahibi. 265 yabancı basın mensubu da Türkiye’de görev yapıyor. (CİHAN)