Gündem
03 Mar 2024 09:10 Son Güncelleme: 03 Mar 2024 09:16

Bu karar emsal olacak! Ölen her kişi için 3 ay yatacak!

6 Şubat depreminde yıkılan apartmanların müteahhitleriyle ilgili ilk mahkeme kararı çıktı.

Kahramanmaraş’ta 34 kişinin ölümüne 10 kişinin de yaralanmasına neden olan apartmanın müteahhitti, 18 yıl hapis cezası aldı. Müteahhit, mevcut infaz rejimine göre yaklaşık 9 yıl cezaevinde kalacak. Ölümüne sebep olduğu her kişi için 3 ay yatacak. Avukat Mustafa Zafer, mahkemenin verdiği kararın Ezgi Apartmanı, İsias Otel ve Rönesans Rezidans davalarına da emsal olabileceğini söyledi.

Medyaradar'dan Ercan Öztürk'ün haberine göre; On binlerce vatandaşımızın hayatlarını kaybettiği 6 Şubat depreminin simge apartmanlarından olan Ezgi Apartmanı davasının başladığı gün konusuna en hakim avukatlardan olan Mustafa Zafer’i aradım. 35 kişinin ölümünden sorumlu olan müteahhittin yargılama sonunda ne kadar ceza alacağını sordum. Bana, bu davanın başlamasından iki gün önce sonuçlanan bir davanın kararını attı. Kahramanmaraş merkezli büyük depremin sonuçlanmış ilk mahkeme kararıydı. Müteahhit, 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış. Aldığı cezanın infaz indirimini de düştüğümüzde sanık müteahhit, ölümüne sebep olduğu her kişi için sadece ve sadece 3 ay hapis yatacak.

DOKUZ YIL SONRA ARAMIZDA

Şanlıurfa 9’ncu Ağır Ceza Mahkemesi, oğlunun da aralarında olduğu toplam 34 kişinin ölümüne, 10 kişinin de yaralanmasına neden olan apartmanın müteahhitti Müslüm Demirer’in yargılanmasıyla ilgili davayı karara bağladı. Demire, bir yıllık yargılama sonuna 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar ne anlama geliyordu? Avukat Mustafa Zafer, sanık müteahhittin infaz indirimiyle 9 yıl sonra aramızda olacağını söyledi..

DİĞER DAVALARA DA EMSAL OLACAK

Avukat Mustafa Zafer, Şanlıurfa’daki kararın diğer davalara da emsal olabileceğini söyledi. Zafer, ‘Ağır ceza mahkemesi tarafından yapılan yargılamada müteahhide taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet verme suçundan mahkumiyete karar verildi. Şartlı salıverme koşullarının gerçekleşmesi halinde mevcut infaz rejimine göre sanık müteahhit yaklaşık 9 yıl cezaevinde kalacak. Mevcut hukuk sistemimizdeki Ceza Kanununa göre 6 Şubat tarihli depremler sonrasında yaşanan can kaybı ve yaralanmalar hakkında verilen bu karar emsal niteliğini taşımaktadır. Depremin simge ismi haline gelen, Adıyaman’da yıkılarak 72 ölümün yaşandığı İsias Otel davası, 35 kişinin vefat ettiği Ezgi Apartmanı, Hatay’da “Cennetten bir köşe” sloganıyla daireleri satılan, 12 katlı Rönesans Rezidansta 296 kişinin ölümüne neden olanlar hakkında da benzer bir cezanın verilmesi mümkün’ diye konuştu.

MESAJIN KİME BAŞKAN?

6 Şubat depreminde yıkılan binaların müteahhitlerinden biri de Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak’tı. ‘Herkes ev sahibi oluncaya kadar biz yapalım siz yaşayın’ sloganıyla sattıkların evlerin yıkılınca Kavak da cezaevine girdi.Bir süre sonra beklendiği gibi Kavak serbest kaldı. Başkan Kavak’ın serbest kalması özellikle Nurdağı’nda büyük tepki gördü.

Savcılık bu karara itiraz etti ve Ökkeş Kavak yeniden tutuklandı. Eski Nurdağı Belediye Başkanı Kavak’ın sosyal medyadan paylaştığı ‘Ben Sabırlı Olacağım, Devran Dönecektir, Bana Yapılan Haksızlıkları Mevlam Görecektir, Ah’ım Yerde Kalmaz, Bir gün Sıra Onlara da gelecektir.’ Mesajı dikkat çekiciydi. Başkan Bey hepimizle hesaplaşacağı günü bekliyor.

ETİKETLER
#deprem #emsal karar