Gündem
04 Ara 2013 09:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Bu iddia çok konuşulacak! AKP Taraf'ı bitirme planı mı hazırlıyor?

Taraf'ın sürmanşetten duyurduğu iddiaya göre Bakanlar Kurulu'nda "Taraf'a eylem planı" hazırlandı...

Yayınladığı belgelerle AKP-Cemaat savaşını yeni bir boyuta taşıyan Taraf gazetesi bugünkü sürmanşetinde çok konuşulacak bir iddiaya yer verdi. Taraf'ın iddiasına göre gazetenin yayınları Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırıldı ve "Taraf eylem planı" hazırlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan ve dershanelerin kapatılmasına ilişkin taslağın ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısının perde arkasından ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Toplantıda dershanelerin kapatılması konusunda geri adım atılmaması kararlaştırıldı. Kriz zamana yayılacak ve dershanelerin bir eğitim dönemi daha öğrenci almasına izin verilecek. Kurulda, Taraf ’ta yayımlanan 2004 tarihli MGK belgelerine yönelik rapor da ele alındı. Raporda, Taraf ’ın ve Mehmet Baransu’nun, belgeleri yayımlayarak 32 yasayı ihlal ettiğine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.




Taraf'ın Hüseyin Özay imzalı haberine göre yedi buçuk saat süren toplantının perde arkası şöyle:

“TANSİYONU DÜŞÜRELİM”

Dershane krizinin tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda söz alan bakanlar, tansiyonun düşürülmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiler. Yapılan değerlendirmelerin ardından, tansiyonun düşürülmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Dershaneler taslağına son şekli verilmedi. Bir aylık gelişmelere bakılarak, taslak yeniden şekillendirilecek. Ocak ayında ise Meclis’e sunularak, seçimlerden önce kabul edilecek.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada, dershanelerin 2015’in Eylül ayına kadar faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı. Bu açıklama, dershanelerin iki dönem daha öğrenci alacağı şeklinde yorumlandı. Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre, dershaneler 2014-2015 öğretim döneminde öğrenci kabul edecekler. 2015-2016 döneminde ise yeni talebe alınmayacak. Bu süre içinde yerel ve genel seçimler yapılmış, yeni cumhurbaşkanı belirlenmiş olacak.

BELGELER İÇİN RAPOR

Taraf ’ın MGK kararları başta olmak üzere fişlemelerle ilgili yayınları hükümet cephesini harekete geçirdi. Başbakanlık, yayınları incelemeye aldı. Taraf gazetesinde yayımlanan haberler tek tek incelendi. Bunlara konu olan belgeler orijinalleri ile karşılaştırıldı ve doğrulukları teyid edildi. Hukukçular, belgelerin yayımlanması durumunda ne tür hukuki yaptırımlar uygulanacağı konusunda değerlendirme yaptı. Bunun için bütün kanunlar tek tek gözden geçirildi. MİT Yasası, MGK Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası üzerinde tarama yapıldı. Tüm bu çalışmalar neticesinde hazırlanan raporda, Taraf ’ın söz konusu belgeleri yayımlayarak 32 kanun maddesini ihlal ettiğine yönelik değerlendirmeler yer aldı. Belgeler konusunda bir soruşturma açılması gerektiği konusunda değerlendirmeler de yapıldı. Ancak bunun hükümet ya da Başbakanlık tarafından yapılmasının “şık” olmayacağı belirtildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, konuyla ilgili “savcılarımız düşünsün” demesinde kurulda yapılan değerlendirmenin etkili olduğu öğrenildi.

FİŞLEMELER DE ELE ALINDI

Toplantıda ayrıca Taraf ’ta yayımlanan, MİT tarafından son yıllarda yapılan fişlemelerle ilgili ayrı bir değerlendirme yapıldı. MGK belgesine dayanmadığı için bu tip fişlemelerin hukuki olmadığı kanaatine varıldı. Sözkonusu fişlemelerin hükümeti hukuki açıdan zor durumda bırakacağı yönünde görüşler öne çıktı. Bakanlar Kurulu’na, 2004 MGK’sında alınan kararlar ile ilgili bir rapor da sunuldu. Başbakanlık’ın hazırladığı raporda, “Gülen’i bitirme eylem planı” olarak Taraf ’ta yer alan MGK kararının doğru olduğuna yönelik değerlendirmeler yer aldı. Bunun dışında, raporun büyük kısmında belgelerin yayımlanması ile ihlal edilen kanunlar hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi.

ANKARA’DA “SORUŞTURMA” DEDİKODUSU

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Taraf ’ın yayımladığı belgeler hakkında “soruşturma açılmasına” yönelik açıklamalarının yankıları dün de Ankara’da gün boyu sürdü. Ankara kulislerinde bir ara, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma açtığına yönelik iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar üzerine bazı gazetecilerin soluğu Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nda aldıkları öğrenildi. Başsavcılığın ise, “Konu bizim görev alanımızda değil” dediği bildirildi.