Dünya
16 Haz 2023 09:07 Son Güncelleme: 16 Haz 2023 09:12

Bu hafta 75. yaşına basıyor... Peki Kral Charles'ın neden iki doğum günü var?

İngiltere Kralı III. Charles bu hafta sonu doğum gününü kutlayarak 75 yaşına girecek. Ancak kutlamaların yapılacağı 17 Haziran aslında Kral'ın resmi doğum günü değil. Peki Kral Charles'ın neden iki doğum günü var? İşte şaşırtan bir İngiliz Kraliyet geleneği...

Kral olmanın elbette pek çok sorumluluğu var ama aynı zamanda bir tacınız, birden fazla eviniz ve asla yiyecek alışverişi yapmak zorunda olmama ayrıcalığınız da oluyor. Bir diğer önemli avantajsa kral ya da kraliçenin her yıl iki ayrı doğum günü olması.

Kral Charles bu yıl 14 Kasım'da resmi olarak 75. doğum gününü kutlayacak olsa da bu hafta sonu (17 Haziran Cumartesi) Kral'ın Doğum Günü Geçit Töreni olarak da bilinen Trooping the Colour'da (Britanya ve Milletler Topluluğu ordu alayları tarafından sergilenen bir askeri tören -editör notu) erken bir kutlama yapacak.

Kraliçe II. Elizabeth'in resmi doğum günü de haziranda kutlanırdı ancak gerçek doğum günü 21 Nisan'daydı.

Peki Kral III. Charles'ın neden iki doğum günü var?

Hükümdarların iki doğum günü olmasının nedeni yalnızca Britanya'nın hava durumundan kaynaklanıyor. Etkinlik genellikle açık hava aktiviteleriyle kutlanıyor, bu nedenle kutlamayı havanın daha iyi olması beklenen yaz aylarında yapmak daha mantıklı. Eğer hükümdarın yaz aylarında doğum günü yoksa, o zaman haziranda ikinci bir doğum günü oluyor.

Trooping the Colour ne zaman?

Trooping the Colour, son 260 yıldır Britanya hükümdarının resmi doğum gününü kutlayan bir tören. Bir kutlama olmakla birlikte, aynı zamanda bin 400 asker, 200 at ve 400 müzisyenin Buckingham Sarayı'ndan The Mall caddesi boyunca Atlı Muhafızlar Geçit Töreni'ne dek uzanan ve sonra geri dönen tören alayına katıldığı askeri bir etkinlik. Etkinlikler kapsamında saat 13:00'te yıllık RAF uçuş gösterisi ve ardından kraliyet ailesinin resmi balkon seramonisi yer alacak.

Kral'ın doğum günü geçit töreni ne zaman?

Kralın Doğum Günü Geçit Töreni, 17 Haziran Cumartesi günü BBC One'da 10:30'da başlayacak ve geçit töreninin de benzer bir saatte yapılması bekleniyor.

Halk geçit törenini The Mall'dan izleyebiliyor ancak Atlı Muhafızlar Geçit Töreni çevresindeki tribünlerin biletleri yurttaşlar için oylamayla tahsis ediliyor.

Independent Türkçe'den alınmıştır.